Važnost sporta za zdravlje muškaracaVođenje aktivnog života nimalo nije dosadno. Postoji toliko razloga zašto je bavljenje sportom dobro za zdravlje. Studija Roberta. A. Smerlinga pokazala je da je razlog zbog koga je smrtnost veća kod muškaraca nego kod žena u tome što muškarci ređe odlaze kod lekara, samim tim izloženi su većem riziku od mnogih bolesti, uključujući i mentalne bolesti. Stoga vrlo je važno kontrolisati svoje zdravlje i odlaziti redovno kod lekara, i zajedno sa tim, ovaj članak ukazaće na neke od benefita koje bavljenje sportom ima po sveukupno zdravlje muškaraca. Bavljenje sportom je kako užitak tako i izazov, ali nikada neće biti dosadno i način života biće mnogo bolji i zdraviji.

  • Regulisano lučenje hormona. Za zdravlje muškarca esencijalno je lučenje hormona, naročito muškog hormona – testosterona, ali i ostalih hormona koji su neophodni kako bi telo zdravo funkcionisalo. Balans hormona označava homeostazu kako u fizičkom tako i mentalnom zdravlju. Bavljenje sportom i fizička aktivnost pospešuje njihovo lučenje i doprinosi mentalnoj čistini, zadovoljstvu sobom i muškom libidu.
  • Deo tima. Osećaj pripadanja određenoj ekipi i osećaj zajedničkog rada na nekom cilju vrlo su važni za stabilizaciju emotivnog stanja. U sportu tim znači da nema usamljenosti, već je tim sistem podrške, dobre komunikacije i lojalnosti. Muškarcu ovi osećaji mogu pomoći u susretu sa raznim životnim stresorima.
  • Zdravo srce. Srce je mišić koji treba vežbati i održavati. Bavljenje sportom će poboljšati rad srca i cirkulaciju krvi. Zdrav način života, što označava fizičku aktivnost, zdravu ishranu i rad na sebi, utvrđeno je da sa sobom nosi mnoge prednosti. Nema povećanog rizika od razvoja srčanih oboljenja ili visokog krvnog pritiska, štaviše, ovakav način života savetuje se kako bi se i postojeće bolesti kontrolisale i kako bi se njihov razvoj usporio.
  • Dug život. U vremenu kada bolesti zavisnosti uzimaju maha i sve više je nezdravih životnih navika, bavljenje sportom može biti jedan od mehanizama za početak promene na bolje. Sport je nešto što uključuje kako fizičku tako i mentalnu posvećenost. Svakodnevne vežbe imaju izuzetno važan uticaj na kvalitet života pojedinca i samim tim, pospešuju njegovu dugovečnost.
  • Menadžer stresa. Kroz znojenje, koje je uzročno-posledično u bavljenju sportom, čovek izbaca iz sebe svoje frustracije i stresove. Jačanjem tela jača se um. Pozitivnim afirmacijama i pozitivnom sredinom čovek može dosegnuti nešto što je ranije smatrao nemogućim, može prevazići ono što je nekada bila prevelika prepreka, može naći nove perspektive za životne probleme itd..

Bavljenje sportom je kombinacija uspeha i padova, i samim tim, savršena alegorija života. Muškarac koji teži da svoj život osmisli i poboljša mogao bi posvetiti se nekom sportu koji voli. Možda će tako ostvariti svoje dečačke snove, ali će definitivno okusiti plodove u svom realnom životu. Sport je ništa drugo no igra i kada ljudi zaborave da se igraju, život je težak i ispunjen preprekama. No, kada se setimo, kada se aktiviramo, život je zdrav, smislen i ispunjen smehom. Zato smo na početku i rekli da vođenje aktivnog života nije nimalo dosadno. Ono nas podseća na dečiju igru, na ono što je zaista važno u životu i ispunjava nas svrhom.

By admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *