Већина за обавезну војску

0

Ову идеју највише подржавају најстарије генерације, али и млади на које би се ова обавеза односила

Одлуком Народне скупштине Србије 2011. године суспендовано је обавезно служење војног рока. Војни обвезници данас имају обавезу само да се одазову приликом увођења у војну евиденцију и, у случају потребе, да служе у резервном саставу. Они који желе могу добровољно служити војни рок који траје шест месеци.

Истраживачки центар за одбрану и безбедност (ИЦОБ) из Београда спровео је истраживање међу грађанима какви су њихови ставови на евентуално враћање обавезног служења војног рока.
– До сада је спроведен велики број истраживања на ову тему и по медијима су помињани различити резултати. Стога смо ми одлучили да спроведемо истраживање на ту тему, које би обухватило различите делове Србије и које би испитало како се према обавезном војном року односе мушкарци, а како жене. Такође, желели смо да проверимо шта о овом питању мисли млађа, а шта старија популација – објашњава за „Политику” Јасмина Андрић из ИЦОБ-а.
Истраживање је трајало пет месеци и спроведено је на терену у 11 градова и општина, и то у: Алексинцу, Бајиној Башти, Београду, Ваљеву, Великом Градишту, Ивањици, Крушевцу, Новом Саду, Нишу, Пожеги и Пожаревцу.

– Укупан узорак је 1.117 испитаника. На питање да ли сте за поновно увођење обавезног служења војног рока, од укупног броја испитаника, 74 одсто је одговорило са да, а 26 одсто је рекло не. Од укупног броја испитаника женског пола, 75 одсто је рекло да, а од укупног броја испитаника мушког пола, 77 одсто је рекло да. Испитанице женског пола су приближно изједначене с испитаницима мушког пола у одговору да – каже Јасмина Андрић.
По старосној структури резултати су следећи: највише испитаника који су рекли да је у групи преко 60 година старости, њих је 79 одсто, затим, занимљиво, следе млади од 18 до 29 година, на које би се обавеза служења војног рока и односила, а чак 76 одсто њих је рекло да. Најмањи проценат, али такође веома висок, од 69 одсто пронађен је у групи од 40 до 49 година старости.
Допунски део истраживања је урађен путем сајта магазина „Одбрана и безбедност” на узорку од 1.382 испитаника, где је 68 одсто рекло да.
– Што се тиче градова и општина у којима смо радили истраживање, највећи проценат оних који су рекли да су за поновно увођење војног рока утврђен је у Ивањици (92 одсто испитаника одговорило са да, а осам одсто са не), а најмањи у Великом Градишту (40 одсто испитаника одговорило је са да, а 60 одсто са не) – објашњава Јасмина Андрић.

 

политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*