Велибор Рајић: Кад ће народу у Србији сванути?

0

Да ли је могуће у Србији у скорије време да се појави неко ко моћи да окупи критичну масу да би се спровеле неке промене на боље?

Видимо да се у Србији последњих 30так година смењују на власти једни те исти, а нама све горе и горе, а великој већини (да не напишем свима њима) што су били у власти све дебљи новчаници. Да ли ће у скоријој будућности неко од вођа политичких опција (а који ако је био на власти није постао велики тајкун) успети да окупи око себе довољан број паметних људи да за почетак пређе цензус и евентуално дође на власт? Да бисмо видели да ли се то може десити у скоријој будућности мало ћу анализирати грешке чињене у блиској прошлости.

Саша Радуловић док је био председник странке ДЈБ је направио велику грешку када није хтео да дозволи да ДСС уђе у коалицију Двери-ДЈБ на изборима за Скупштину Београда 2018те године, док ДСС не изађе из локалних власти где је у коалицији са владајућим странкама. Сабирањем процената гласова који је освојила коалиција Двери-ДЈБ (3,89%) и ДСС (1,12%) добијамо збир од (5,01%). Сигуран сам да би та цифра била још већа јер мало би гласача одустало да гласа за ове две опције да су ишле у предизборну коалицију, а сигуран сам да би много више њих изашло и подржало ову опцију да је била јединствена. Дакле уместо да сви заједно узму неких отприлике 7 одборничких мандата у Скупштини Београда, као и да направе неку базу да даље деловање, ништа од овог се није десило зато што ДЈБ то није хтео. Шта смо добили као последицу овога? Добили смо то да су Двери ушле у сарадњу са људима из бивше власти (а који имају велики банковни рачун који су стекли док је народ сиромашио последњих деценија), уместо да прво договоре сарадњу са политичим опцијама које немају такве људе на руководећим местима, па онда такви да договоре предизборну коалицију са СЗСом.

Бели је можда сазрео па ако опет буде хтео да се укључи у политику ваљда ће хтети да иде у коалицију са неким јер му је сада јасно да они који држе новац и медије одређују ко ће имати коју подршку у народу у великој мери.

Да ли ће неко од садашњих вођа политичких опција (а који се нису обогатили ако су били део власти) успети да окупи довољно паметних људи око себе да за почетак пређе цензус или уђе у неку ширу коалицију на неким од наредних избора?

ДСС ће по свему судећи хтети да окупи мање покрете око себе као на пример покрет др Јоване Стојковић. Ако не иду у ширу коалицију са још неком опцијом тешко да могу прећи цензус у скорије време. Најлогичније је да ова опција уђе у коалицију са ДЈБ нарочито зато што сада нема више људи који су у ДССу а на власти су на локалима са СНСом. Међутим, остају следећа питања. Да ли ће ДЈБ смислити неки нови разлог да не иду у коалицију са ДССом? Да ли ће ДЈБ хтети да иде у каолицију са др Јованом Стојковић која се залаже за необавезну вакцинацију а председница ДЈБ се залагала за обавезну вакцинацију. Ако је веровати председници ДЈБ Бранки Стаменковић која је изјавила да сада треба оставити све идеолошке поделе по страни, па верујем да ће и ову поделу оставити по страни, онда неће бити проблема да се направи ова коалиција. Питање је да ли ће и сви они заједно пребацити цензус самостално? Ако се види да такви заједно неће прећи цензус ДСС се можда и прикључи СЗСу, док ДЈБ то неће учинити барем по изјавама председнице ДЈБ. Остаје питање да ли ће се и покушати створити нека предизборна коалиција која би прешла цензус поред СЗСа?

Сада имамо опет велико јачање људи из бивше власти тиме што су се организовали, преузели један део бирачког тела Двери који је био изразито против њих, са друге стране имамо власт која постаје све више полицијска и партијска, где између осталог један човек држи трибине и ту врбује момке да штите Вучићев режим који их плаћа на овај или онај начин да би могли да их штите од народа као и да рачунају на њих ако им затребају батинаши. Тиме се само још слаби држава јер се повећава репресивни апарат, а са друге стране се терају најстручнији људи са посла и затварају се радње људима који не раде за владајуће странке и тиме фактички постижу оно што су радили комунисти тј од великог броја људи прави бескућнике.

Да ли је могуће да свако од нас, а који није ни за ову власт а ни за људе који су били у прошлој власти а који су се оботатили, да да допринос да дође до сабирања таквих људи, а да мање разике оставимо иза себе? Како то да учинимо? Па тако што ћемо објашњавати онима који воде политичке опције да до предизборне коалиције таквих опција треба да дође.

Да ли је могуће да ако већ не може доћи на Републичком нивоу до таквог сабирања, да дамо допринос да до тог сабирања дође на локалима? Како то да учинимо? Тако што нећемо подржавати секташе које само говоре ми смо ти који једино ваљају сви остали су лоши, већ да се локално повежемо и тако се сабирамо.

Да ли ће доћи до сабирања поштених и паметних људи у Србији у довољној мери у скорије време не знам, али шта нам друго остаје него да покушавамо да допринесемо да се то догоди?

Велибор Рајић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*