ВЕЛИКА БРИТАНИЈА У СБ УН: За нас је питање Косова готова ствар

0

Све је реалније да ће Велика Британија тражити одржавање затворених седница о Косову и Метохији у Савету безбедности Уједињених нација.

То Београду не би одговарало. Српски државни врх није изненађен, али јесте спреман на борбу.

За Запад, питање Косова је решено. Оно је независна држава. Додатну потврду тог става затражиће највероватније и Британци када од августа почну да председавају СБ УН.

Српски председник није изненађен и поручује да ће тражити подршку истока, иако је свестан малих шанси.

“Очекујем руску подршку овога пута а разговараћемо и са нашим кинеским пријатељима. Шта год да урадите кајаћете се и шта год да урадите није добро. У тој немогућој атмосфери, где очекујете све а немате ништа, измлатили вас деведесетих, у рингу са фластерима, рукама у гипсу, морате да се борите са највећим борцима на планети”, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Бивши југословенски шеф дипломатије и амбасадор СРЈ при УН Владислав Јовановић подсећа на британски покушај да у СБ буде усвојена резолуција о Сребреници, у којој је Србија требало да буде осуђена за геноцид.

Сада, Британија покушава да учини услугу Америци и другим њеним савезницима, истиче Јовановић.

“Запад се понаша као некадашњи амерички шериф. Оно што су они силом и насиљем направили мора да буде легализовано и прихваћено, а ако то нећете, лоше ћете се провести. То је полиитчко питање које није решено у основи, извршено је прекрајање граница и претварање мањине у државу”, рекао је Јовановић.

Ипак, ту државу, већина светских велесила је признала. Немачки амбасадор у Приштини каже да је против било какве поделе Косова.

“За мене су разговори о промени границе опасни и ја их одбацујем. Да би Косово и Србија могли да се придруже Европској унији, правно обавезујући споразум би требало директно да регулише будуће косовско-српске односе, а не да ствара несигурност која би касније представљала проблеме унутар ЕУ”, рекао је Кристијан Хелт.

 

танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*