Велики дан за Београд: Обележавање 100 година од ослобођења престонице у Првом светском рату

1

У Београду се данас низом догађаја обележава стогодишњица од завршетка Првог светског рата, а у 20.00 сати биће одржана свечана академија у Сава центру којој ће присуствовати председник Србије Александар Вучић.
У школама ће први час бити посвећен овој теми, а на Новом гробљу на Спомен-кострурници бранилаца Београда биће одржан помен и положено цвеће.

Затим ће на платоу испред Скупштне града бити приређен сценско-музички спектакл „Београдске сене“.

Након тога у холу Старог двора биће отворена изложба Амбасаде Француске, а Архив града Београда отвориће изложбу посвећену ослобађању у Првом светском рату.

– Сутра ће први час у школама бити посвећен ослобађању Београда у Првом светском рату, јер је важно да деца добију праву информацију и да негују патриотски дух према држави, али и да схвате колико је вредна и важна слобода – рекао је у среду помоћник градоначелника Андреја Младеновић гостујући на Студију Б.

Подсетио је да је Град ове године први пут везао два важна датума из историје нашег града, јер је, каже, важно сетити се хероја који су ослобађали наш град 1944. године, а посебно 1918. године, јер ове године цео свет слави велики јубилеј, стогодишњицу од завршетка Првог светског рата.

Овогодишњи програм осмишљен је тако да бисмо се одужили и савезницима, па траје од 19. октобра до 1. новембра, навео је Младеновић.

Јуче је одржан омаж великом човеку Јанису Јанулису, Грку са Kрфа, који је своје имање посветио и оставио српској војсци. Он је добио улицу на Вождовцу и то је била једногласна одлука на седници Скупштине града“.

Подсетио је да је у уторак у Лазаревцу положен венац на Споменик српском ратнику, на месту где је вођена Kолубарска битка, а да је дан раније у Младеновцу положен венац на спомен-чесму посвећену британским болничаркама, које су неговале српске ратнике.

Србија данас

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*