Ветеран ОВK: Одлазим с вољеног Kосова, овде више наде нема

1

Ветеран бивше ОВK и председник Савета за одбрану бораца ОВK Џевдет Ћерићи одлучио је да напусти Kосово, наводи РТС.

Ћерићи је рекао да је већ поднео захтев за визу у амбасади једне западне земље.

Џевдет Ћерићи је на свом налогу на Фејсбуку објавио да верује да ће напустити Kосово следеће године. Навео је да више нема наде за бољи живот на Kосову

„Данас сам поднео захтев за визу на Запад, следеће године верујем да идем из нашег вољеног Kосова. Наде за бољи живот овде су се коначно угасиле“, написао је Ћерићи.

Он је један од неколико стотина Албанаца који последњих година желе визу да би пронашли бољу будућност. У пет година, од 2013. до 2017. године, Kосово је годишње у просеку напуштало 35.000 људи, одлазећи углавном у земље западне Европе, наводи се у последњем извештају косовског министарства унутрашњих послова.

Ови подаци укључују редовну и нерегуларну миграцију, а велики број људи мигрирао је тражећи азил. Највећи тренд континуираног одласка забележен је до 2016. године, док је касније приметан знатан пад.

Највећи број грађана који су мигрирали са Kосова током овог периода био је у 2015. години, када је отишло преко 75.000 људи. Две године касније емиграција је опала на око 12.000 грађана, преноси РТС.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*