(Видео) ТОТАЛНИ ПРЕОКРЕТ У СИРИЈИ: Трампова одлука шокирала свет и све променила!

0

ВАШИНГТОН – Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) гаси свој програм подршке побуњеницима који се боре против сиријског председника Башара ал Асада, пише Вашингтон пост.
Позивајући се на неименоване америчке званичнике, тај лист наводи да је четворогодишња тајна операција имала ограничен утицај, нарочито од када су руске снаге стале на Асадову страну 2015. године.

Председник САД Доналд Трамп је донео одлуку да укине програм подршке пре скоро месец дана, после састанка са директором ЦИА Мајком Помпеом и саветником за националну безбедност Х.Р. Мекмастером.

Бела кућа и званичници ЦИА одбили су да коментаришу те наводе.

Постепено укидање програма ЦИА одржава „Трампов интерес у проналажењу начина да сарађује са Русијом“ као и „признање ограничене моћи Вашингтона и жеље да уклони Асада са власти“, тврди Вашингтон пост.

САД и Русија постигле су договор о прекиду ватре у југозападној Сирији, који је објављен 7. јула на самиту Г20 у Хамбургу, где се Трамп први пут од ступања на чело САД састао са председником Русије Владимиром Путином.

Бивши амерички председник Барак Обама одобрио је програм за подршку побуњеницима 2013. године у време када су разне групе побуњеника тражиле спољну подршку у устанку против „Асадовог режима“.

Више хиљада сиријских бораца против владе је обучено, наоружано и пуштено у рат против сопствених власти, подсећа АФП.

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*