ВИЛИЈАМ МОНТГОМЕРИ: Србија гарант да не буде сукоба у региону

0

Бивши амерички амбашадор у Србији оценио да ће Србија у наредној години имати виталну улогу у спречавању ескалације било каквих регионалних сукоба.

Бивши амерички амбашадор у Србији Вилијам Монтгомери оценио је да ће Србија у наредној години имати виталну улогу у спречавању ескалације било каквих регионалних сукоба, у ситуацији када су делови региона још увек нестабилни, а спољне силе показују појачан интерес да утичу на развој догађаја на Балкану.

„Важно је да се Србија издигне изнад ситуације, да не одговара не неизбежне провокације политичких актера у другим земљама региона и да настави да се залаже за помирење“, рекао је Монтгомери Тањугу на питање да прокоментарише шта регион може да очекује у 2018. години.
По његовом мишљењу, проблеми у региону се неће решити гледањем уназад, већ само гледањем унапред, ка томе какав регион треба да буде, а то значи „економски снажан, демократски и у разумној мери интегрисани део Европе“.

Опасност је, каже, да међунационални односи остану антагонистички и потенцијално насилни, док међународна заједница покушава да реши ситуацију у региону „стављајући ханзапласт“ на дубоке ране „које не зарастају као што би требало“.

„Оно што све нас треба да брине је могућност да дође до изненадне насилне провокације познатих или непознатих починилаца, која би ескалирала попут летњег пожара и измакла контроли“, каже Монтгомери.

По његовом мишљењу, ово ће бити време испита за руковдства свих земаља, а мозда посебно Србије имајући у виду њену величину и јединствену позицију.

„И да напоменем да ЕУ и САД несвесно раде на уништавању Бриселског дијалога, стављајући терет испуњавања услова суштински на Србију, при чему не врше пођеднак притисак на косовске Албанце“, закључио је он.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*