VILIJAM MONTGOMERI: Srbija garant da ne bude sukoba u regionu

0

Bivši američki ambašador u Srbiji ocenio da će Srbija u narednoj godini imati vitalnu ulogu u sprečavanju eskalacije bilo kakvih regionalnih sukoba.

Bivši američki ambašador u Srbiji Vilijam Montgomeri ocenio je da će Srbija u narednoj godini imati vitalnu ulogu u sprečavanju eskalacije bilo kakvih regionalnih sukoba, u situaciji kada su delovi regiona još uvek nestabilni, a spoljne sile pokazuju pojačan interes da utiču na razvoj događaja na Balkanu.

„Važno je da se Srbija izdigne iznad situacije, da ne odgovara ne neizbežne provokacije političkih aktera u drugim zemljama regiona i da nastavi da se zalaže za pomirenje“, rekao je Montgomeri Tanjugu na pitanje da prokomentariše šta region može da očekuje u 2018. godini.
Po njegovom mišljenju, problemi u regionu se neće rešiti gledanjem unazad, već samo gledanjem unapred, ka tome kakav region treba da bude, a to znači „ekonomski snažan, demokratski i u razumnoj meri integrisani deo Evrope“.

Opasnost je, kaže, da međunacionalni odnosi ostanu antagonistički i potencijalno nasilni, dok međunarodna zajednica pokušava da reši situaciju u regionu „stavljajući hanzaplast“ na duboke rane „koje ne zarastaju kao što bi trebalo“.

„Ono što sve nas treba da brine je mogućnost da dođe do iznenadne nasilne provokacije poznatih ili nepoznatih počinilaca, koja bi eskalirala poput letnjeg požara i izmakla kontroli“, kaže Montgomeri.

Po njegovom mišljenju, ovo će biti vreme ispita za rukovdstva svih zemalja, a mozda posebno Srbije imajući u vidu njenu veličinu i jedinstvenu poziciju.

„I da napomenem da EU i SAD nesvesno rade na uništavanju Briselskog dijaloga, stavljajući teret ispunjavanja uslova suštinski na Srbiju, pri čemu ne vrše pođednak pritisak na kosovske Albance“, zaključio je on.

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*