Виолета Петровић: Истина је све о „Јури“! Радници су тамо робови!

У Јури "нису били свесни специфичности ситуације" иако им је радница уредно достављала дознаке

0

Компанија Јура ће понудити нови уговор о раду на шест месеци Виолети Петровић (41), самохраној мајци коју је предходно оставила без посла упркос томе што је била обавештена да је она на боловању јер се лечи од карцинома и прима хемотерапију.

То је саопштено на ванредној конференцији за новинаре градоначелника Ниша Дарка Булатовића, којој је присуствовала и Петровићева.

Градоначелнıк Булатовић је прочитао писмо у којем компанија Јура наводи да „нису били свесни околности и специфичности ситуацıје“ у којој се Петровићева налази, што би се могло сматрати чудним јер је она обавестила менаџмент о тешкој болести и уредно доставила дознаке. Булатовић је казао да Јура у овом случају није прекршила Закон о раду, нагласивши да је она и „велики донатор“ Клиничког центра, Завода за заштиту радника и других институција. Он је, иначе, претходно разговарао са представницима Јуре, као и са тешко оболелом радницом.

Због Петровићкиног случаја, иначе, интервенисао је и министар рада Александар Вулин, који је, према незваничним информацијама, такође контактирао Јуру. Петровићева се, пак, у сусрету са новинарима захвалила Вулину и Булатовићу, као и свима који су се заложили да се њен случај позитивно реши, међу којима су медији, Савез самосталних синдиката – који јој је понудио бесплатну правну помоћ, синдикат Слога и поједини адвокати. Она се заложила за измену Закона о раду, који сада дозвољава да отказ добију и тешко оболели радници који се налазе на боловању, додајући да „радници широм Србије остају без посла када се разболе“.

– Веома сам срећна због оваквог исхода јер тај посао значи живот за дете и мене. Сада очекујем да ми од државе стигне накнада за боловање. Већ сам скоро потрошила 20.000 динара које сам добила из Јуриног Фонда солидарности, и то дан пре него што су ми дали отказ. Морала сам да купим ампуле и још нешто за терапију, а ваљало је купити и храну. У Јури је, иначе, забрањен синдикат, али постоји тај фонд, у који сви радници месечно уплаћују по 300 или 400 динара, па се помоћ даје коме је потребна. То је, дакле, помоћ коју нисам добила од компаније, већ од својих колега, и ја сам им захвална – каже Петровићева за Данас.

Она додаје да њен син има 12 година и иде у шести разред. Његов отац већ годинама одбија да плаћа алиментацију, због чега га је тужила, а он био у затвору, што га у том погледу није променило.

– Већ сам се уморила од прегањања те врсте, каже, а потом одмах додаје да ће га “ако буде морала, због свог детета, опет тужити”. Сада ће морати да обави неке друге послове – оде на нову операцију и прими четврту хемотерапију.

Наша саговорница је претходно навела да је у Јури радила „као роб“ – у три смене, па и викендима, не би ли задржала посао и плату од око 30.000 динара. Запослила се прошлог јуна, а боловање отворила 18. септембра ове године, када је изненада откривено да има карцином дојке, који је оперисала неколико дана касније, а након тога почела да прима хемотерапију. На дан када јој је истицао шестомесечни уговор о раду, 30. новембра, позвала ју је жена из Јуре и рекла јој да дође по радну књижицу јер јој уговор неће бити продужен. Питала је, у шоку, да ли знају да је оболела о карцинома и оперисана, али је добила хладан одговор: „Жао нам је што сте болесни“ и – спуштање слушалице.

Она је додала да је „истина све што се пише о ситуацији у Јури“. Због боловања се добија отказ, а синдикално организовање није дозвољено. Радници су изложени различитим понижењима, али од менаџера и лидера који су наши држављани. Власници компаније, Корејци, углавном нису ту, или раднике виде само „у пролазу“, када их „поздраве уз осмех“. Додуше, нема памперса и пелена, казала је, али радници од јурења за нормом безмало не могу да оду у тоалет. Уговори се закључују на шест месеци, а у стални радни однос се прима након две године.

Премијер Александар Вучић је средином прошлог месеца, када је обишао Јуру, оценио да је то „најбоља фабрика“ у којој су „власници најзадовољнији радницима“. Он је казао да је „поносан како та фабрика изгледа“, додајући да „нигде не види те пелене о којима се пише“. Његова посета Јури уследила је пет месеци након што су Данас, а потом и остали медији, објавили низ текстова о лошем односу послодавца фабрике према радницима, којима се, према неким наводима, онемогућава и редован одлазак у тоалет, већ им се препоручују и памперс пелене као “замена”.

Компанија Јура је, такође, позната широј јавности и по донирању два аутомобила, у вредности од скоро 30.000 евра, Министарству рада, а за потребе инспекције која је надлежна за надзор над остваривањем права радника. Након избијања афере компанија је саопштила да је донацију дала на захтев Министарства. Закон о донацијама и хуманитарној помоћи, иначе, забрањује да појединци и компаније донирају државним органима дуван, алкохол и путничке аутомобиле.

Победиће

Пуна сам живота због свог сина и себе. Верујем да ће све проћи и да ћу доживети да га још дуго гледам како расте и постаје човек. За то живим и то ми не може ускратити ни Јура ни неки глупи канцер – рекла је Виолета Петровић новинарима. Она је, иначе, међу колегама у Јури важила за „једног од најбољих радника“. Због безмало даноноћног рада у фабрици запоставила је, каже, и свој хоби и страст – алпинизам.

З. Миладиновић, ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*