Више од 100.000 Каталонаца у Барселони тражило ослобађање својих политичких вођа

0

У БАРСЕЛОНИ је одржана велика манифестација чији су учесници тражили да Мадрид ослободи из затвора каталонске политичаре које оптужује за организовање (1. октобра 2017-те) референдума о независности.

У манифестацији је – по процени градске полиције – учествовало око 110.000 људи.

Манифестацију су организовале друштвене организације Каталонска национална асамблеја, Òmnium Cultural и Каталонска асоциација за грађанска права.

Лидер Òmnium Cultural Жорди Куишар и бивши шеф  Каталонске националне асамблеје Жорди Санчес – заједно са још седам каталонских политичара, који су у истражним затворима, претходних дана су – што је био уступак каталонији – пребачени у у притвор на префиерији Барселоне.

Учесници манифестације – која је одржана под паролом „Ни истрага, ни робија, ми желимо да сви буду ослобођени“ – истовремено су затражили да свих оптужби буду ослобођени и каталонски политичари који се у инсотранству скривају од „шпанске руке“.

Инсистирали су на повлачењу налога за хапшење и потерница.

Међу манифестантима су били чланови породица ухапшених, лидери каталонских партија које траже независност.

У првом реду су били нови шеф каталонске аутономије Ким Тора, председник регионалног парламента Роже Торен, бивши шеф извршне власти Каталоније Артур Мас и други.

Тора је – уз бурно одобравање окупљених – рекао је:

„Бићемо овде и сутра. Окупљаћемо се онолико пута колико буде потребно да сви они буду ослобођени. Као и сам наш народ“.

Манифестација се завршила пред затвором „Модело“, ггде претворила у митинг на којем је доминирао транспарент „Зауставимо репресије, наступајмо солидарно“.

Мадрид је за шесторицом Каталонаца расписао међународне потернице, а 13-ицу оптужио за организовање побуне.

Суд немачке покрајине Шлезвиг-Холштајн одлучио је да дозволи изручење Шпанији бившег каталонског лидера Карлеса Пуџдемона. Њега Мадрид терети за злоупотребу државног новца на оргнизацију референдума, а за то може бити осуђен и на плаћање ише од 250.000 евра казне и на (до) 12 година затвора.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*