Витезовић: „Kарађорђе је био слобода, кнез Милош је био држава. Kарађорђе етика, Милош политика“

0

Не могу се данас никако ни у чему поредити са личностима данашње политике које хоће да буду знамените или хоћемо да их таквим учинимо. Велики пример и треба да остане такав. Све друго је вређање српске историје и народа.

Ми, Срби, у историји наше обнове нисмо имали већих личности од вожда Kарађорђа Петровића и кнеза Милоша Обреновића. Kарађорђе је имао Први устанак, Милош Други. Без Првог не би било Другог. Без Другог, Први би био само пропаст. Ако постоји историјска судбина, она је у времену „кад су живи завидели мртвима“ знала кад да нам додели Kарађорђа, кад кнеза Милоша. Они се надовезују и њихову епоху је Леополд фон Ранке са правом назвао Српска револуција.

Kарађорђе је био слобода. Kнез Милош је био држава.

Kарађорђе је био етика. Милош је био политика.

Српска револуција је почела Сретењским устанком и остварила се коначно Сретењским уставом. Зато не можемо, без обзира на разне догађаје у тој српској епохи, Kарађорђа и Милоша спорити једног другим, јер тиме споримо себе у нашој историји, слободи и државности. Kаснија политичка подела, кад су се од устаника створили династи, на карађорђевићевце и обреновићевце, нешто је најфаталније у српској политичкој историји 19. века. И та се подела при стварању политичких странака у њиховим међусобним поделама рефлектовала до мржње, која се завршила нестанком династије Обреновић.

Напомињем да је прва и вероватно највећа жртва те поделе, после самог народа, био кнез Михаило Обреновић, велика нада ослобођења српства, коме су у историјском карактеру били и кум Kарађорђе и отац Милош. Два најзнаменитија Србина историје новог српског почетка, вожд Kарађорђе и кнез Милош, који су створили српску државу, не могу се данас никако ни у чему поредити са личностима данашње политике које хоће да буду знамените или хоћемо да их таквим учинимо. Вожд Kарађорђе и кнез Милош су нам само јединствени и непоновљиви историјски пример. Велики пример и треба да остане такав. Све друго је вређање српске историје и народа. Између Kарађорђа и Милоша можемо само са обојицом. Тако ћемо заштитити и народ и историју од неоснованог и јефтиног политикантства и вађења великана из епохе која их је таквим учинила.

 

nedeljnik

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*