Vlada izdvaja više novca za inovacije

0

Vlada Srbije će u narednom periodu izdvojiti još više sredstava za inovacije i tehnološki razvoj, što će doprineti razvoju ekonomije, povećanju izvoza i otvaranja radnih mesta u visoko tehnološkim sektorima privrede, rekao je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je prilikom predstavljanja rezultata prijavljenih projekata na javni poziv za programe podrške tehnoloških inovacija rekao da je broj prijavljenih tokom poziva koji je trajao tri meseca bio rekordan, 237 prijavljenih iz 37 mesta širom Srbije.

„To pokazuje da Srbija ima veliki potencijal za inovacije u svim sferama ekonomije, jer su se za projekte prijavile kompanije različitih delatnosti IT, poljoprivreda, građevinarstvo, mašinstvo, medicina. Na konkurs se prijavilo 70 odsto više kompanija nego ranije, što govori o rastu i značaju ovakvog načina poslovanja“, rekao je Popović.

On je dodao da ocenjivanje prijavljenih projekata vrše nezavisne ekspertske komisije u dva kruga i da će rezultati biti poznati početkom decembra.

„U Srbiji postoji veliki potencijal malih, mikro i velikih preduzeća, koji žele da predstave svoje tehnološke inovacije i da učestvuju u ovim konkursima. Sa druge strane, u Srbiji postoji kritična masa kompanija koje žele da dobiju sredstva od vlade kako bi promovisale svoje proizvode i usluge na tržištu na isti način kao što kompanije iz Evrope dobijaju sredstva iz svojih država“, rekao je Popović.

U okviru Javnog poziva, kompanije su aplicirale za dve vrste programa, Program za rani razvoj koji je namenjen preduzećima do tri godine odnosno startapovima, i Program za inovacije koji je namenjen malim i srednjim preduzećima.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac, rekao je da je broj pristiglih prijava rekordan, da su pristigli projekti iz velikog broja oblasti, ali da je najviše njih iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

„Iz te oblasti je oko jedna četvrtina projekata, zatim slede prehrambena industrija, poljoprivreda. Vrednost svih apliciranih projekata je blizu 45 miliona evra, a vlada Srbije izdvojila je za ovaj konkurs 2,7 miliona evra“, naveo je Rakonjac.

On je dodao da je tražnja veća od ponude, i da je inovacioni potencijal Srbije veoma visok.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*