Влада Србије забранила увоз ВЕШАЛА И ГИЉОТИНА

1

Гасна комора, гиљотина, кревети са оковима, вешала и све оно што би могло да се користи за мучење, окрутно поступање и кажњавање људи, као и за извршење смртне казне, забрањено је увозити у Србију!

акву одлуку донела је Влада Србије на претпоследњој седници у 2017. години, када је усвојила Уредбу о забрани извоза, увоза и транзита робе која би се могла користити за извршење смртне казне, мучење или друго окрутно, нељудско или понижавајуће поступање или кажњавање.

Уз овај документ, наведена је и прецизна листа ствари које се забрањују, независно од тога какво је њихово порекло.

Предмети намењени убијању људи

Kако предмети који су намењени за убијање људи, а чији је промет забрањен, наводе се вешала, гиљотине и оштрице за гиљотине, затим електричне столице за убијање људи, херметичке коморе од челика и стакла за убијање људи смртоносним гасом или другим супстанцама, као и аутоматски састави за убризгавање намењени убијању људи убризгавањем смртоносне хемијске супстанце.

Шта „органи власти“ не смеју да употребљавају

Део Уредбе односи се и на робу која се не може користити „за обуздавање људи од стране органа власти“. У ту групу спадају уређаји за обуздавање задавањем електричних шокова.

Такође, овде спадају и лисице за палчеве и прсте, завртањ за стискање палчева и прстију, као и назубљене и неназубљене лисице и завртњи. Забрањени су и окови у облику полуге, окови за ноге са утегама и збирни ланци који укључују обе врсте окова.

Лисице на поду и плафону

Предвиђена је и забрана коришћења лисица за обуздавање људи, које су конструисане тако да се причвршћују на под, зид или таваницу, као и принудне столице, односно столице опремљене оковима или другим средствима за обуздавање људи.

„Ембарго“ је стављен и на плоче и кревете са оковима који служе за обуздавање људи, с тим што се не забрањују плоче и кревети опремљени само тракама или каишевима.

Забрањени су и кревети у облику кавеза или са мрежом, којима се особа присилно затвара.

Забрањени бичеви

Употреба је забрањена и за бичеве који се састоје од више канапа или ремена, попут кнутова или деветоструких бичева, као и они који имају бодље, куке, шиљке, металне жице или сличне предмете.

Kако би спречили немире и самозаштитили се, органи извршне власти неће моћи да користе палице и пендреке израђене од метала или других материјала са металним шиљцима, као ни штитове са њима.

Једини случај када је могуће увести и користити ове предмете јесте само у случајевима када се ова роба набавља и увози за музеје и изложбе, што се посебно доказује документацијом.

 

 

Блиц

1 КОМЕНТАР

  1. Да ли они то нешто слуте?
    Да нису помислили да неко из власти може да буде клијент у будућим догађајима?
    Али нема проблема. Систем уради сам је чудо.
    :)))

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*