Владан Ракановић: Отац цивилизације

0

Људи који су победили неке готово несавладиве препреке, поготово када су то учинили снагом свог ума, дефинитивно су инспирација свим онима који желе да буду не само вође, већ и вођени. Речи таквих се чувају у архивама и генерације живе вођени њиховим геслима.

Некада пророци, а данас могу слободно да их назовем очеви цивилизације. Од почетка 21. века а има томе 16 година, могу се издвојити пар имена на глобалном нивоу. Један је извикан, други је измишљен, док је трећи могуће и једини прави. Почивши (за мене непотребно популаризован и никако спојив са цивилизацијским напретком, са економским да), Стивен Хокинг (измишљена личност) и Вучић (једини прави).

У ствари Вучић није!!! Ставио сам га јер ми је немогуће да цивилизација може да се креће напред а да нема ниједног Србина. Стивен Хокинг. То је онај издеформисани параплегичар који више од 40 година одолева смрти.

hi-stephen-hawking-852

Лу Геригова болест која најчешће убија за пар година оболеле, њега је поштедела, или боље речено, он је поштедео њу. Бриљантан ум физичара није се задржао само на области у којој је доминантан а која је већини шпанско село. Kвантна физика, простор, време, релативност, црне рупе, то су само неке ствари које је овај човек објаснио, и које теоријски веома много значе а практично врло мало. Међутим он тим својим знањем није дао корак нама, већ је оставио у аманет унуцима, а то је одлика очева цивилизације.

Kада један такав отац каже нешто, то се памти макар и немало везе са теоријском физиком и свим тим космичким стварима које он тако лепо познаје.
У чланку који је објавио „Гардијан“ Хокинг се осврће на Трампов избор, на Брегзит, али и на модерну технологију која је узрок економске зависности и осиромашења.

Трамп и Брегзит су већ ижвакана тема, али технологија као разлог пропасти, то ми није тако сварљиво. Поготово када то каже отац који је инспирација управо многим ИТ синовима.

Хокинг објашњава да су модерне технологије попут интернета и паметних телефона доступне свима. Сиромашнима. Доступнији од воде која им је потребна за буквалан живот. Они виде слике света који је далеко од њих. Kоји је Рај. Неко ко окуси макар и погледом такву „лепоту“ тешко ће се задржати у свом селу, где је и вода богатство.

Такви незадовољници су нови јуришници на богати Запад. Они желе део колача, што оптерећује већ одавно измузло богато налазиште у које пробуђени невољници хрле. Домаћини не прихватају дошљаке, што ствара политичке сукобе, а поред тих и еколошки проблеми су опасност која ће се обрушити као елементарна непогода на човечанство.

За Хокинга ово је најопасније раздобље човечанства. Проблем су решиви али искључиво рушењем граница међу државама, и то не мислећи на физичке границе, већ границе које стварају нове таласе незадовољних. Одговорност је пре свега на светским лидерима.

На жалост ове речи ће схватити наши унуци као што су и Јеремијине тужбалице постале озбиљно схваћене тек када су се Јевреји нашли у ланцима.
Kолико год очеви цивилизације желели добра својим синовима, знали су да њихово богатство остаје тек унуцима.

Пандорина кутија се може затворити али сво зло остаје унутра. Нама остаје само да чекамо, и да последњи затвори врата.

 

Владан Ракановић

 

 

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*