Владета Јеротић: „Турски тушеви” су једна од најопаснијих грешака које праве родитељи

0

Ако дете, и кад сте строги, осећа љубав, и ако га некад ударите по туру, неће бити последица. Ако не осети љубав – биће последица. А родитељи умеју тако да се разбесне… Дете може израсти у стабилну особу и ако је сигурно у љубав само једног родитеља.

Мене је отац умео да истуче, али само кад нешто згрешим. Био је праведан. Пазите родитељи, немојте кажњавати дете ако не утврдите да је криво.

Велики проблем, типичан за родитеље на Балкану, јесте постојање класичног бинарног породичног пара. Строг непопустљив, често суров отац и добра, нежна, попустљива мајка којој очеви већ генерацијама пребацују да таквим понашањем према детету развија размаженост и непослушност. Најгоре је кад отац истуче дете, а онда мајка привија дете, мази га, даје чоколаду… то се зове – турски тушеви. То никако није добро.

А у бившој Југославији децу највише туку родитељи у Србији, њих скоро 90%. А награђивање је скоро непознато. Није тешко извући закључке о развоју самопоуздања и достојанства српског човека који је као дете углавном кажњаван, а ретко награђиван, милован, похваљиван.”

Владета Јеротић

 

Зеленаучионица

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*