Владика Григорије: Вучић нам је највише помогао!

1

Председник Србије Александар Вучић обишао је с владиком захумско-херцеговачким и приморским Григоријем и председником РС Милорадом Додиком, радове на обнови Саборне цркве Свете тројице у Мостару.

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски владика Григорије, изјавио је да је сретан што су председници српског народа дошли у Мостар и изразио наду да ће Саборна црква Свете тројице у Мостару бити обновљена до 2020. године.

Вучић је да је Србија уложила 700.000 еура у храм те изразио наду да ће он засијати до 2020. године. Саборна црква у Мостару до темеља је спаљена у јуну 1992. године.

„Имамо суфицит у буџету, моћи ћемо да помогнемо нашем народу, зато што није ово само верска институцја, него и култура и значит ће много за останак нашег народа у Мостару и Херцеговини“, навео је Вучић.

У току сусрета владике Григорија, Вучића и Додика организовано је традиционално васкршње туцање јајима. У шали, након што је изгубио од својих гостију, владика Григорије је рекао: „Важно је да сам Бакира победио, сад могу изгубити“.

Значиће много и Хрватима и Бошњацима који ће имати употпуњену мултикултуралну слику свог града, Владика Григорије може да буде спокојан у том погледу, казао је он.

„Република Српска је много новца дала, Србија у овом тренутку уз све своје проблеме мислим да може значајно да помогне“, казао је предсједник Србије.

Александар Вучић, председник Србије у Мостару је коментарисао изјаву владике Григорија који је у изјави рекао да га често људи питају да ли ће бити рата.

„Владику Григорија питају – он је човек из народа. Људи питају све. Ја могу да говорим о Србији и о томе шта Србија жели. Ми сматрамо да нам никакав рат није потребан и да никоме добро није донео. Готово сам сигуран да рата неће бити, а то говорим у име Србије и доброг дела српског народа. То је оно што могу да кажем“, закључио је.

Владика Григорије захвалио је Додику и Вучићу на посјети и помоћи коју су до сада дали за обнову храма.
Он је нагласио да је Мостар и град Срба и да их нико не може истргнути из њега.
„Највећа помоћ стигла је из Србије и Републике Српске. Остало смо скупљали од људи добре воље и ево стигли смо до тога да покријемо цркву“, рекао је владика Григорије.
Он је навео да Епархија захумско-херцеговачка и приморска слави 800 година 2019. и 2020. године.
„Предсједнике Србије и Српске замолио сам да до тада завршимо цркву. Градњом ове цркве хоћемо да изградимо и Мостар за све људе и за нашу заједницу која је мала, али историјски изузетно важна“, поручио је владика Григорије.
Он је подсјетио на ријечи француског писца Антоана де Сент Егзиперија који је написао: „Ако хоћете да завадите људе – баците им бисере, а ако хоћете да их помирите – дајте им да граде храм“.
Додик, Вучић и владика Григорије након посјете Саборној цркви разговарали су у згради Генералног конзулата Србије у Мостару, а потом је почео састанак са представницима Координационог одбора српских удружења и организација у Мостару.

 

Н1, Епархија захумско херцеговачка

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*