Владика Григорије Вучићу: „Шта год да урадиш бићеш крив!“ – Вучић Григорију: „Можда ћу бити крви али макар не кријем да имам децу!“

1

Сукоб између председника Србије Александра Вучића и појединих епископа СПЦ на Сабору сигурно би требао да уђе у будуће уџбенике историје као пример како држава и црква не треба да комуницирају.

Како сазнајемо на Сабору СПЦ, на који је Вучић дошао на инсистирање патријарха Иринеја и већег дела епископа, по самом пријему митрополит Амфилохије је напао Вучића.

Мада је по сведочењу присутних председник Вучић први зачикавао митрополита Амфилохија, претходно информисан или дезинформисан од својих служби да ће га Амфилохије испрозивати. У одбрану Амфилохија устао је епископ Григорије, кога је Сабор СПЦ прошле године по „казни“ послао у Немачку, наводно због малверзација у епархији херцеговачкој.

Григорије је Вучићу покушао реторички да запуши уста рекавши да шта год уради по питању Косова биће крив. Ову изјаву је касније Вучић вешто искористио у изјави за медије у прилог своје одбране и готово ју је представио као мудру изјаву „једног епископа“.

Но заправо на самом сусрету са епископима Вучић је одбрусио Григорију следеће: “ Ја има троје деце коју нећу морати да кријем, као неки, па шта год да ми буде.“

Да ли је тиме Вучић инсинуирао Григорију да он има децу коју крије, или је нешто друго по среди, остаје непознаница, у сваком случају Григорије после тих председникових речи више није проговарао.

Патријарх Иринеј је све време ове дискусије између епископа и председника ћутао. Поједини екископи су добацивали заједљиве опаске на рачун митрополита Амфилохија и епископа Григорија.

У одбрану Амфилохија и Григорија покушао је да стане и епископ рашко-призренски Теодосије, али је Вучић показао документ који сведочи да је Теодосије узео косовско држављанство те га је потом упитао где су нестале паре, 5 милиона евра, које је Влада Србије дала цркви на Косову и Метохији, након чега је и Теодосије одустао од дискусије. Вучић је поновио да Теодосије са Савом Јањићем саботира од почетка његову политику око Косова и Метохије те практично Теодосија означио главним кривцем за неуспех те политике.

У одбрани Вучића пред Сабором епископа нарочито се истакао крушевачки епископ Давид.

Епископ Атанасије Јевтић, као један од главних критичара председника Вучића није позван на Сабор СПЦ, те је тако патријарх Иринеј предупредио већи циркус на Сабору.

Патриот


1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*