Vladika Grigorije Vučiću: „Šta god da uradiš bićeš kriv!“ – Vučić Grigoriju: „Možda ću biti krvi ali makar ne krijem da imam decu!“

1

Sukob između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pojedinih episkopa SPC na Saboru sigurno bi trebao da uđe u buduće udžbenike istorije kao primer kako država i crkva ne treba da komuniciraju.

Kako saznajemo na Saboru SPC, na koji je Vučić došao na insistiranje patrijarha Irineja i većeg dela episkopa, po samom prijemu mitropolit Amfilohije je napao Vučića.

Mada je po svedočenju prisutnih predsednik Vučić prvi začikavao mitropolita Amfilohija, prethodno informisan ili dezinformisan od svojih službi da će ga Amfilohije isprozivati. U odbranu Amfilohija ustao je episkop Grigorije, koga je Sabor SPC prošle godine po „kazni“ poslao u Nemačku, navodno zbog malverzacija u eparhiji hercegovačkoj.

Grigorije je Vučiću pokušao retorički da zapuši usta rekavši da šta god uradi po pitanju Kosova biće kriv. Ovu izjavu je kasnije Vučić vešto iskoristio u izjavi za medije u prilog svoje odbrane i gotovo ju je predstavio kao mudru izjavu „jednog episkopa“.

No zapravo na samom susretu sa episkopima Vučić je odbrusio Grigoriju sledeće: “ Ja ima troje dece koju neću morati da krijem, kao neki, pa šta god da mi bude.“

Da li je time Vučić insinuirao Grigoriju da on ima decu koju krije, ili je nešto drugo po sredi, ostaje nepoznanica, u svakom slučaju Grigorije posle tih predsednikovih reči više nije progovarao.

Patrijarh Irinej je sve vreme ove diskusije između episkopa i predsednika ćutao. Pojedini ekiskopi su dobacivali zajedljive opaske na račun mitropolita Amfilohija i episkopa Grigorija.

U odbranu Amfilohija i Grigorija pokušao je da stane i episkop raško-prizrenski Teodosije, ali je Vučić pokazao dokument koji svedoči da je Teodosije uzeo kosovsko državljanstvo te ga je potom upitao gde su nestale pare, 5 miliona evra, koje je Vlada Srbije dala crkvi na Kosovu i Metohiji, nakon čega je i Teodosije odustao od diskusije. Vučić je ponovio da Teodosije sa Savom Janjićem sabotira od početka njegovu politiku oko Kosova i Metohije te praktično Teodosija označio glavnim krivcem za neuspeh te politike.

U odbrani Vučića pred Saborom episkopa naročito se istakao kruševački episkop David.

Episkop Atanasije Jevtić, kao jedan od glavnih kritičara predsednika Vučića nije pozvan na Sabor SPC, te je tako patrijarh Irinej predupredio veći cirkus na Saboru.

Patriot


1 KOMENTAR

  1. Normalan čovek ne glumi blesavog , već ga takvog stvorili otac i majka, ako je blesav. Svaka imitacija je kratkotrajna i prepoznatljiva.

POSTAVI ODGOVOR

*