Владимир Пиштало: Од винчанских сова-мачака до магичне земље Оз

Из предавања “Србија на раскршћу Истока и Запада”, које је Владимир Пиштало одржао у Смитсонијан музеју у Вашингтону

0

ГОВОРИЋУ о времену кад је Балкан називан catena mundi и, са својом позицијом између истока и запада био жила куцавица античког света. Говорићу о 17 римских императора, рођених на тлу Србије, од којих је најважнији Константин Велики, који је империји подарио хришћанство. Београђанин Јовијан је римском царству вратио хришћанство, након што га је укинуо Јулијан Апостата.

Иво Андрић је у “Травничкој хроници” описао џамију која је направљена на темељима раније цркве, која је направљена на месту ранијег зороастријског храма. Историја се састоји од слојева на ранијим слојевима. Говорићу о Келтима који су основали Београд и својим боговима у њему приносили на жртву заробљене Римљане. Неке од њихових речи још живе у српском језику. Говорићу о још старијим историјским слојевима који живе у српској традицији. Професор Алберт Лорд са Харварда је, анализирајући углавном српску гусларску поезију у свом “Певачу прича” развио теорију како је настао хомерски еп. Недалеко од Београда постојала је још много древнија винчанска цивилизација са својим прото писмом и својим тајанственим совама – мачкама.

Мешавина источних и западних културних утицаја, о којој је говорио оснивач српске цркве Свети Сава, дефинише Венецију, а карактеристична је за цело Балканско полуострво и за српску средњовековну културу.

Познато је да речи у сећању брзо промене места. Ја бих се радије ослонио на поетске и визуелне слике које остају са нама. Најбољи пример мешања културних утицаја вероватно представљају манастири Студеница и Високи Дечани. Волео бих да обратите пажњу на покрет Светих ратника из Манасије који као да су на фресци понесени неким плавим ветром и на легендарну благост Белог анђела из Милешеве.

У блажој клими 19. века несуђени војник Никола Тесла је емигрирао у Америку и помогао промени самодефиниције те земље. Један од најважнијих момената у његовој каријери била је Велика светска изложба у Чикагу, 1893. године, када је историчар Фредерик Џексон Тарнер прогласио да је континент коначно насељен. Џиновски Ферисов точак и беле павиљоне одражене у језерима по којима су клизиле електричне гондоле, обасјали су Тесла и Вестингхаус. Био је то обред прелаза и Америка је видела себе у новом светлу. Писац Л. Френк Баум, аутор “Чаробњака из Оза”, је као дечак посетио изложбу и она му је дала идеју за магичну земљу Оз. А прави чаробњак из Оза, онај који је подигао своју диригентску палицу и дириговао милионима сијалица био је несуђени лички граничар, Никола Тесла.


БИБЛИЈА НА МАТЕРЊЕМ

ДВА века након што је Константин Порфирогенит забележио долазак Срба на Балкан, они су могли да читају Библију на свом језику, седам векова пре него што ју је Лутер превео са латинског на немачки.

ЧЕТА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

У бескрајним барокним ратовима Срби су дефинисали себе као бранитеље границе против ислама. Чим би се мушко дете родило у Војној крајини уписивано је у чету. Тако је велики проналазач Никола Тесла чим се родио уписан у Прву личку регименту, Медачку чету, број 9.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*