Vojsci je išlo 1.800 tona „eurokrema“: To je bila tajna, nije smelo da se zna koliko JNA ima vojnika

0

Naknadno smo kupili opremu za 12.000 tona za proizvodnju „eurokrema“, šest puta više nego u startu. To je bio jedan moderan proizvod koji je obogatio tržište“

U startu je „eurokrem“ imao uspeh. Ko god je kupio, javio se da kupi još, rekao je nekadašnji prvi čovek PIK Takovo, koji je na tom mestu bio skoro tri decenije i pričao je prvi put u velikom intervjuu za Nedeljnik o fenomenu „eurokrema“, upravljanju fabrikom, prijateljstvu sa porodicom Gandola od koje je pre skoro 50 godina kupio licencu..

„Odmah sam se pokajao što nismo kupili veći kapacitet, pa smo radili trosmenski, dodavali mašine da povećamo kapacitet. Takovo je imalo osam fabrika. Nikada nisam kupovao ođednom sve. Kupovao bih najmanju opremu i testirao proizvod da vidim kako će da prođe kako gubitak ne bio veliki. Zato smo naknadno kupili opremu za 12.000 tona za proizvodnju „Eurokrema“, šest puta više nego u startu. To je bio jedan moderan proizvod koji je obogatio tržište“, rekao je Jovan Tomović, čivek koji je doneo „eurokrem“ u Jugoslaviju.

„Nekoliko godina smo prodavali oko 1.800 tona „Eurokrema“ vojsci godišnje ali to tada nisam smeo da kažem jer bi neko na osnovu toga mogao da izračuna koliko je bilo vojnika“, otkrio je Tomović za Nedeljnik.

„Taj proizvod je samo Takovo proizvelo ko zna koliko stotona hiljada tona na godišenjm nivou za ovih 50 godina. Ogroman porez je plaćen iz tog prometa državi, hljade radnika su zarađivali natprosečno veliku platu, a u Gornjem Milanovcu ima na hiljade kuća ljudi koje su napravili radnici Takova gde je radilo 3.800 ljudi“, ispričao je Jovan Tomović.

nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

*