Војска избацила активисте из напуштене зграде на Дорћолу

0

Припадници Војне полиције избацили су јутрос групу активиста „Друштвеног центра ННK“ који су пре неколико дана ушли у напуштени војни објекат у Улици цара Уроша 63, у Београду, речено је агенцији Бета.

Активиста Никола Радивојевић рекао је Бети да је између 6 и 6.30 већа група припадника Војне полиције у пратњи људи у цивилу дошла у тај самачки хотел и мању групу активиста и појединаца који су се ту затекли избацила напоље.

Он је рекао да, колико зна, није било употребе силе и повређених, али да сматра да војска није имала законски основ да их избаци и да им заплени ствари, јер за то није имала судски налог, чиме је прекршено право државине из Закона о основама својинско-правних односа.

„Већ неко време самоорганизована група грађана и појединаца покушава да преуреди тај простор и сачува од пропасти и учини га прихватљивим за комшилук. Да га од стања ругла доведе у стање пристојности, а ми мислимо да има потенцијал и за више од тога. Али, држава и војска то не дозвољавају и љубоморно чувају објекат за инвеститоре и пајташе“, рекао је Радивојевић.

Он је додао да не зна да ли је неко од активиста остао у објекту, јер им није било дозвољено да прегледају све просторије, али да зна да је једна страна држављанка одведена у Савску улицу (станица полиције) и да још нису успели да ступе у контакт са њом.

Радивојевић је најавио да ће активисти те организације вечерас у 18 часова одржати протест поводом данашњег избацивања и изразио наду да ће се протесту придружити и људи који живе у комшилуку.

Представници „Друштвеног центра ННK“ ушли су раније у војни самачки хотел „Дорћол“ у Београду, који је напуштен и проглашен неперспективним, односно стављен на лист објеката које војска не сматра неопходним за функционисање. Они су навели да објекат није адекватно одржаван и коришћен и да може да буде употребљен за боље намене од ширег друштвеног значаја.

Они су невели да су грађани сами почели да сређују тај објекат како би у њему отворили нови „Друштвени центар ННK“ који би окупљао људе који се баве уметношћу, образовањем и културом.

Министарство одбране сматра да се ради о неовлашћеном упаду у војне просторије и да, имајући у виду лоше стање тог објекта, постоји велика опасност од урушавања појединих просторија и повређивања особа које се у њему налазе.

Вести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*