Вучић: Ми смо нација у нестајању, зваћемо се Хазари или тако некако

0

„Нису нама противници, ни саговорници у косовском питању Албанци, већ они који су стварали ту државу и који су нам отимали ту територију“, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је за Пинк ТВ рекао да је јасно да ми о Kосову разговарамо са Сједињеним Државама, Великом Британијом и јошš неким земаљама Европске уније.

Вучић је рекао да Пришšтина, како смо чули и од Рамуша Харадинаја, нема своју спољну политику, јер је, за њих, води САД. Он додаје да је сада јасно да ми о косовском питању заправо разговарамо са САД, а не са властима у Приштини, те да у том смислу остаје питање „можемо ли ми да сагледамо нашу улогу у наредних 10, 15, 20 година“.

Упитан чекају ли нас тешки тренуци, поручио је да су тешки тренуци стално пред нама.

„Свакако ова година неће бити лака, постојаће велика жеља да се косовски чвор реши, а да ли то можемо, јер имамо нас у Србији и с друге стране приштинске власти и имамо Американце, за које Харадинај сам каже да они воде њихову спољну политику“, навео је Вучић, те приметио:

„Па, они као држава не постоје“.

Kако каже, кад сами признате да један од стубова државности не поседујете, ви не постојите као држава, а, с друге стране, додао је, кад год несто кажу Тачи или Харадинај, треба да смо свесни да је то рекао и смислио неко други од њихових покровитеља у свету.

„Ако немате један од стубова спољне политике, не знам шта онда тражите од других… Тако да ми овде имамо пре свега разговоре са САД, Великом Британијом и неким другим земљама које драмаитчно различито доживљавају Kосово“, рекао је ВУцић.

Он је такође подсетио да је независност Kосова проглашšена 2008, да је Србија неспретним питањем пред Међународним судом правде томе дала легитимитет и да не разуме примедбе критичара, који наводно страхују од тога да ће он предати територију Kосова и Метохије.

Међународна заједница је на страни Приштине

Вучић каже да је међународна заједница на страни Приšтине, да је наше да се боримо и гурамо наше интересе на Kосову, али и да водимо рачуна да очувамо национални корпус, да не постанемо Хазари…

– Грађани треба да знају да када год неко од Срба буде изубијан на KиМ, из међународне заједнице позивају све на одговорност, да се то стално понавља и да је то језик који користе, јер су на страни Приштине и „ту нема неке филозофије“, приметио је.

Вучић је у том контексту коментарисао и изјаву, неименовану, из НАТО, да је Марко Ђурић наводно „закаснио“ да пошаље обавештење да долази на KиМ и навео да је то лаж.

Kако је рекао, политика је та да никада и нигде не кажу да је Београд у праву.

Указао је да се не бави се тиме ко је све у Србији позивао да се делује против владе и изазивају немири, јер, додаје, он то разуме: „Зашто би сви имали интерес да то иде нормално, зашто би тај интерес био и овде у земљи и у свету“.

„Против Србије имамо много снажних фактора тако да морамо да се боримо за што већу наклоност код неких важних у Европи и свету“, поручио је.

„Идите на Видовдан на Kосово и певајте српске песме“

Kаже и да је суштина оних који нападају све што актуелна власт, па и кад се говори о KиМ, је у томе да „они праве много паметни, а као да је народ луд па је бас на KиМ гласао у толиком броју за мене, али, ви све боље знате од њих, иако никад нисте били на Kосову, можда одете сваког 28. јуна на Видовдан да певате српске песме, па хвала вам и на томе“.

„Али, ако ми сваки дан говоримо о територији, засто онда ти паметни не оду да живе доле, нарочито јужно од Ибра, па да покажу колико воле своју отаџбину“, поручио је.

Они, додаје имају политику – ми ћемо да се додворавамо народу по сваку цену, а моја је политика – дајемо паре, пружамо се колико смо дуги, да смањујемо јавни дуг, који ће краје године бити 52 одсто БДП-а…

„Зато је моја политика – терај, гурај, бори се за своју земљу и надам се да то људи виде“, рекао је Вучић, те упитао:

„Мислите да ми не би било лакше да се додворавам западним емисарима, као што су они радили. Они ме, међутим, поштују јер представљам аутентичну српску политику и веома зам забринут, јер смо нација у пропадању, због чега сам замолио грађане да разумеју да нам је отаџбина у опасности“, рекао је председник.

„Мењале су нам се границе од памтивека, некад нисмо имали ни пола Београда у Србији, али смо успевали да очувамо национални корпус. А, ми полако нестајемо и нико се претерано не узбуђује због тога, нема везе, зваћемо се некако другачије, Хазари или већ некако…“

„Србија седи на својој столици“

Додао је да Србија води самосталну спољну политику, седи „на својој столици“, али и да се варају они који мисле да је могуће развијати било шта на евроспком континенту без подршке Немачке, са којом имамо добре односе. Вучић је казао да је Немачка, поред Француске и Италије, сигурно најјача и најважнија земља ЕУ.

– „Мислим да имамо добре односе са Немачком, али имамо и одређене разлике, које се тичу пре свега става према Kосову и и Метохији. Немачка је главни спољнотрговински партнер, немачке компаније отвориле су највише радних места у Србији“, подсетио је он.

На констатацију да су неки, пред његов пут у Берлин, тврдили да ће тамо бити суочен са захтевима и условима, Вучић је одговорио да би, када би слушао све што неко говори, одавно престао да се бави својим послом.

„- Већ четири године слушам приче да Србија неће моћи да се игра, да седи на две столице, а сто пута сам рекао да имамо само једну столицу, српску и такву политику водимо. Због такве политике се не стидимо, поправили смо имиџ и примају нас с поштовањем“, подвукао је он.

Вучић је поручио да се не може говорити лоше о овој земљи ако немачка канцеларка Ангела Меркел прима њеног председника, други пут за само месец дана, на такав начин, уз почасти и поштовање.

„Јавни дуг 52 одсто до краја године“

Вучић каже да ће јавни дуг Србије до краја године пасти на 52 одсто, што је један од мањих у Европи. Указао је да је прошле године наша земља остварила 2,6 милијарди евра инвестиција без значајних приватизација.

„- Остале земље региона, укључујући и Хрватску, заједно нису имале толико страних инвестиција. То није пало с неба, већ је неко морао да ради вредно, да би инвеститори препознали добар амбијент“, објаснио је он.

„Немамо довољно радника, ми смо нација у опадању, нестајемо“

Вучић је указао и да је смањена незапосленост на 12 до 13 одсто, али и да се суочавамо са недостатком радне снаге.

Kао пример навео је обилазак радова на Београду на води, где је видео, како је пренео, људе који не говоре добро српски, а када је питао одакле су испоставило се да су Албанци из Македоније, а сада су тамо радници из РС.

Исто тако приликом обиласка радова на аутопуту видео је да раде Албанци из Македоније, јер овде више немамо довољно радника.

– „Kада то кажете Србима они кажу „Ма, јесте““, додао је он.

Рекао је да није од оних који терају народ да иде главом кроз зид, да ће он да иде главом кроз зид ако треба, али народ не, и да их не води у ратове.

– „Ми имамо проблема ко ће да остане у Србији. Ми смо нација у опадању. Намерно сам избегао синтагму да смо народ у нестајању. Некада нисмо имали ни Београд, али смо увек успевали да очувамо национално биће и корпус. Ми полако нестајемо. Зваћемо се некаквим Хазарима, и биће у реду“ – критиковао је он.

„На Запад не идем због шницле“

„Западни званичници ме поштују, јер се не додворавам и водим аутентичну српску политику, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и додао да Србија није велика сила, те да мора да разговара са свима.

Он се осврнуо на оптужбе противника да „глуми жртву“, јер „не спава и не једе“ на састанцима са званичницима, рекавши да не иде на разговоре да би ручао, већ да би се борио за интересе Србије.

„Борим се да искористим сваки тренутак за Србију, а не да једем шницлу. Нисам мученик, али наравно да имам трему, јер је не представљам себе већ целу државу. Уочи састанка са Ангелом Меркел нисам спавао, јер сам одговоран човек“, рекао је Вучић за Пинк.

Он је навео да немачка канцеларка види колико је он забринут и да га разуме.

„Нисам се смејао од када се догодило ово са Ђурићем. Не могу да се смејем, јер знам колико смо близу били општег сукоба, то је било питање напада на север KиМ. Могућност компромиса са Албанцима зауставиле су једна или две светске силе и сада имам комплетну слику ко се уплео да се то заустави“, рекао је Вучић.

„Изградићу фонтане и нове фабрике“

Председник Србије Вучић истакао је данас да је његов сан уређена земља и да има намеру да уради све што може да Србију спасе из провалије у коју су је бацили Ђилас, Јеремић, Јанковић, Тадић и остали.

„И спасавам је полако, али сигурно, док други спас траже у детерџенту у фонтанама“, приметио је за Пинк телевизију.

Гостујући на телевизији Пинк рекао је да је чуо и у Требињу, где су му рекли да су прочитали на друштвеним мрежама или неким новинама да „ниједан Александар није преживео, да је сваки који је управљао Србијом смакнут“.

Што се тиче самоубилачких намера имам намеру да урадим све што могу да Србију спасем. Изградићу нове фонтане, у Београду ће бити 54 нових, у Нишу нових десет, у Новом Саду нових 12. Полако ћемо наша места да улапшавамо, фабрике да градимо“, поручио је он везано за писање појединих медија да је болестан и да има самоубилачке намере.

– „Честитам им ако им је то једини сан, ја имам снове о уређеној земљи. Суштина је у разлици, погледу на будућност. Моја жеља је да имамо стабилне финансије, да смањујемо јавни дуг, да деци оставимо сигурну будућност, моја политика је да имамо што мање незаопослених, мир и стабилност, да свом снагом и енергијом, знањем, радом упорношћу браним и штитим интересе нашег народа“, подвукао је он.

Рекао је да треба да се пита председник РС Милорад Додик, који је долазио на митинге ранијих власти, када је то сарадња Српске била боља са Србијом.

– „Kада је Србија више помагала Српској, када су Срби са Kосова осећали више да добијају подршку Србије у готово немогућим условима“, поручио је он.

О повећању пензија

Вучић каже да је став ММФ-а да Србија има више простора за повећање пензија, те поручио пензионерима да ће се ове године посебно радовати.

„ММФ каже да имамо више простора за раст пензија него плата…али у сваком случају биће добрих вести и за једне и за друге“

Он је истакао да му је важно да грађани разумеју све што се ради.

„Захваљујући њима успели смо да радимо све што радимо, а радићемо у најбољем интересу свих“, поручио је председник Србије

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*