Вучић: Наша политика ће бити политика уздржавања

0
Beograd, 24. oktobra 2012 - Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vucic govori na otvaranju medunarodne naucne konferencije "Balkanski ratovi 1912/13. nova videnja i tumacenja". FOTO TANJUG / TANJA VALIC / dmm

Витални значај је стабилност и мир у региону, рекао је Александар Вучић после састанка са дипломатским кором. Наша политика ће бити политика уздржавања, нагласио је премијер на конференцији за новинаре. Ако високи представник забрани одржавање референдума, следи хитан састанак са представницима РС, рекао је премијер.

Премијер Александар Вучић је после састанка са дипломатским кором истакао да некима речи стабилност и мир звуче као фраза, додајући да он сматра да су оне суштина напретка у будућности.

Вучић је нагласио да је ово била једна од најтежих недеља за њега, зато што је као председник Владе морао да оћути и прећути најтеже увреде које су изнете на рачун Србије, не зато што се лично нечега плаши, већ како не би увредио хрватску државу и народ.

„Не можете замислити колико ми је било тешко, мени који се борим за нашу земљу на сваком месту и који сам спреман да прихватим политичке ударце какве хоћете, да уђем у политички обрачун са свима који раде против наше земље и народа. Никоме не дозвољавам да говори ствари које нису истините“, поручио је премијер на конференцији за штампу.

Вучић је нагласио да ће овога пута ипак прећутати најтеже увреде, као што није одговорио ни када је за наш народ речено да је „шака јада“, а не постоји, како је констатовао, тежа увреда која може да се изнесе са тако високог места.

„Прећутаћу и данас, не због тога што се лично плашим или што ми то не би донело неке поене. Прихватићу да изгубим све поене јер на тако нешто не можете да одговорите а да не увредите друге људе. Нећу да увредим хрватску државу и народ, па ни оне који нас убеђују данима да су моје наочаре напале њихово камење. Нећу ни оне који иду дотле да кажу да сам себе напао. Нека говори ко шта жели“, казао је Вучић.

Вучић је истакао да је посао Владе Србије да сачува мир, да се избори да имамо најнижи дефицит, спуштамо стопу незапослености, повећавамо запосленост и да имамо највећи раст.

Премијер је приметио да се у последњих неколико година у Хрватској може видети континуирана антисрпска политика.

Према његовим речима, не ради се о, како поједини тврде, реторици за време предизборне кампање, јер би у том случају било још и горе.

Свакодневно се може чути реторика о „свесрпском агресору“, навео је Вучић додајући да та друштва желе то да чују као једину истину, што је оценио као опасније.

Вучић је казао да је још горе ако је реч о изборној кампањи, односно ако неко може да добије гласове на мржњи према Србима и српској држави.

То би, рекао је, било још горе, јер би то значило да су та друштва лоша, а ја верујем да та друштва нису толико лоша како би произашло из таквог „образложења“.

„Тога код нас нема. Код нас на изборима тема нису били Хрватска и Босна. Нећу ништа рећи ни Милановићу ни Пленковићу. Нека раде шта им је воља. Супер, ја сам крив, самоубица по природи. Само оставите Србију на миру да можемо да се бавимо својим послом, за нас је будућност важнија од прошлости“, рекао је премијер.

Вучић је истакао да ће наша реакција бити мир, уздржаност и трпељивост.

„Желим да кажем свима који би ме с правом критиковали због неодговарања на провокације да то чинимо не јер смо слаби већ јер умемо да гледамо у будућност. С поносом кажем да се не плашимо рада. Радићемо све да у будућности поплочамо пут бољим односима“, рекао је премијер.

Поруке из Хрватске, како је поновио премијер, немају везе са изборима, већ са континуираном политиком која се води против наше земље и народа.

„Наивне су претпоставке да је реч о изборној кампањи, то би лоше говорило о тим друштвима, а мислим да су друштва боља него што политичари желе да их представе“, рекао је Вучић.

Он је захвалио амбасадорима што су га слушали и, како је рекао, чини му се да су га уважили, да поштују позицију и понашање Србије.

Политика неодговарања и неоговарања у будућности

Наша политика ће и у будућности бити политика максималне уздржаности, неодговарања, неоговарања и политика ћутања, упркос континуираној политици у неким земљама региона против Србије, поручио Вучић.

Такву политику ћемо водити, јер се не плашимо своје будућности уколико будемо могли да радимо, али се и те како плашим и бринем као председник Владе Србије ако се будемо бавили другим стварима, а да то нису рад и економски напредак“, рекао је Вучић.

Он је додао да се нада да ће тај став подржати и Влада Србије, иако, како је рекао, потпредседник Владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић „није био сасвим сагласан“ са таквим ставом.

Како је рекао, витални интерес Србије и српског народа су стабилност и мир и, мада можда некоме то звучи као фраза, те две одреднице су суштина нашег економског и сваког другог напретка у будућности.

Вучић је истакао да је за Србијом најтежа седмица, због бројних најтежих увреда на рачун Србије и српског народа, на које није хтео да одговори, мада му је то, као премијеру, било веома тешко.

Он је упозорио да су нетачне процене да иза тих инцидената стоји изборна кампања у Хрватској и Босни и Херцеговини.

„Идем у Пазар, нећу дозволити нападе на Бошњаке, нити Србе“

Вучић је поручио, поводом јучерашњих инцидената у Новом Пазару, да као председник Владе неће дозволити да било који грађанин Србије буде нападнут, било да је Бошњак, Србин или шта год и најавио да ће ускоро посетити тај град.

Премијер је после обраћања амбасадорима у Србији казао да је добио извештај из Новог Пазара и најавио да ће поново посетити тај град, како би разговарао са Бошњацима и Србима.

„Заболело ме је то што су најтише викали ‘Вучићу, педеру’. Много гласније су викали ‘Убиј, закољи, да Србин не постоји’, и песме о Орићу, као што су други певали ‘Убиј, закољи, да Турчин не постоји’. То мора да се заустави“, подвукао је Вучић.

Он је истакао да је Србија отаџбина свих њених грађана и да они морају да живе мирно.

„У Србији, док сам председник Владе, нећу дозволити да Бошњаци буду нападнути, као ни Срби, али и било који други грађани“, нагласио је Вучић. Истакао је да због тога ћути на све нападе из региона.

„Не плашимо се економских реформи, опет имамо суфицит“

Вучић је изјавио да је стање у буџету државе по завршетку августа такво да је забележен висок суфицит, да Србија нема страх од економских реформи и тешких мера, а ових дана очекује и да ће Борд директора ММФ-а потврдити позитивну оцену Србији након 4. и 5. ревизије аранжмана.

„У августу имамо суфицит. Задржали смо висок суфицит и после две трећине године које су прошле“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је подвукао да је Србија за то да се задржи мир у региону, да имамо најмањи дефицит и још већи економски раст, да смањујемо стопу незапослености…

„Ми немамо страх од економских реформи и од тешких мера. Ми након осам месеци у овој години у буџету бележимо суфицит“, рекао је Вучић.

Премијер је рекао и да очекује да ће Србија „проћи“ и све ревизије, што ће ускоро бити обелодањено од стране ММФ-а.

Вучић о Дубровнику: Пристојно ми је речено да не долазим
Премијер Александар Вучић рекао је да је после свих лажи које су пласиране у медијима, имао двоструки позив да дође на регионални самит у Дубровнику, али да му је истовремено на пристојан начин речено да не долази.

„Желео сам да идем, и ничим се не бих осрамотио, као што се нисам осрамотио у Сребреници“, рекао је Вучић новинарима.

„Ниједног секунда нисам спустио главу. Погођен сам с више камења и ципелом. Два пута сам ударен ногом и руком. Нисам закукао и нисам главу спустио, јер сам се помирио у једном тренутку. Мислио сам да је крај. Рекао сам – не смеш да осрамотиш Србију и српски народ, дигни главу и прођи“, рекао је Вучић подсећајући на прошлогодишњи напад у Сребреници.

Он је додао да то знају и бројни међународни фактори.

Вучић: Хитан састанак ако забране референдум
Вучић је поручио да ће власт у Београду реаговати одговорно и озбиљно у случају да високи представник у БиХ затражи забрану референдума у Републици Српској.

„Нема сумње да ћемо желети да чујемо став свих српских представника и да ћу их одмах позвати у Београд и замолити да се и с нама консултују уколико до такве одлуке дође“, рекао је Вучић.

Додао је да није проблем да се нађе са Милорадом Додиком и Младеном Иванићем и осталим српским представницима како би се видело која је најмања штета за српски народ.

„Морамо да се консултујемо и разговарамо да извучемо најмању штету, односно највећу корист за наше грађане и народ“, рекао је Вучић, додајући да би то значило хитан састанак, целодневни и ноћни, али да он не би да се меша у било шта пре таквих одлука.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*