Вучић, Порошенко, Пленковић, Курц, Хан у Давосу о Балкану

1

Премијери Србије и Хрватске Александар Вучић и Андреј Пленковић учествовали су у Давосу на панелу „Суседска политика ЕУ“ са шефом аустријске дипломатије Себастијаном Kурцом, европским комесаром Јоханесом Ханом и украјинским председником Петром Порошенком.

Хан је на Твитеру објавио фотографију на којој су сви учесници панела ставили длан преко длана и навео да је ЕУ привржена пријатељима и спремна да им пружи геополитичку подршку и помоћ у спровођењу реформи.


Он је навео да је стабилизација западног Балкана и његово приближавање ЕУ заједнички циљ.

„Чланство у ЕУ је стратешки циљ. Не остављате нас саме на нашем ћошку“, рекао је премијер Србије Алекснадар Вучић.

Пленковић је рекао да Хрватска дели приврженост проширењу ЕУ и упозорио да се не сме отварати простор за популисте, док је украјински председник Петро Порошенко рекао да Украјина остаје чврсто на путу ка ЕУ, али и да ЕУ мора да се држи свог дела договора.


Сусрет Вучића и Пленковића на панелу о источном суседству ЕУ последњег дана Светског економског форума у Давосу први је њихов сусрет од како је Пленковић преузео дужност премијера у октобру 2016.

Пленковић је пре данашњег панела рекао да му је драго што се среће са Вучићем. Он је додао да за прави састанак треба обавити припреме и договорити теме и да је он отворен за такав сусрет.


Вучић је у разговору са хрватским новинарима уочи панела казао да је позив премијеру Пленковићу и хрватској председници Kолинди Грабар-Kитаровић увек отворен и да су разговори увек лековити.

 

 

 

Бета

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*