Вучић: Србија постаје војна сила на Балкану!

0

Србија постаје војна сила на Балкану!

Александар Вучић, председник Владе Србије, и Сергеј Шојгу, министар одбране Русије, уговорили су набавку шест авиона „миг 29“, али српској војсци, осим авиона стиже и 30 тенкова и исто толико борбених оклопних возила БРДМ 2, док је руска страна спремна да помогне у модернизацији Војске Србије вишемилионски вредним донацијама у војној опреми и наоружању

– Русија, као подршку, поклања Србији шест авиона „миг 29“, а прва фаза њихове модернизације коштаће нас између 180 и 230 милиона евра – рекао је премијер Александар Вучић након састанка са руским министром одбране Сергејом Шојгуом.

Ако бисте рачунали да такве авионе купујемо, коштали би нас око 600 милиона евра. Онда можете да видите колико смо добили повољне цене и колико смо добили на поклон, бар када је реч о авионима – рекао је премијер. Он је додао да то драматично побољшава функционалне способности Војске Србије, до те мере да то као да неће бити иста војска.

– То је немерљиво у односу на оно што смо имали. Добили смо на поклон и 30 тенкова Т72 С и 30 борбених извиђачких оклопних возила БРДМ 2 и цеви 14,5мм (мање топове) – рекао је Вучић.

Он је рекао да је са комплетним руским војним врхом и Шојгуом имао веома дуг састанак и да је на састанку поновио став о војној неутралности наше земље.

Унапредили смо веома добре пријатељске односе. Најважније је да ћемо да правимо заједничке планове трогодишње и петогодишње сарадње, зато што смо ми земља којој је много потребно и која би желела све ођедном, али то није могуће – рекао је он.

Вучић је у шаљивом тону рекао да су из „Министарства одбране тражили све могуће ракете“, а да је он у једном тренутку рекао: „Па само што нисте тражили нуклеарно оружје“, на шта се, како каже, насмејао и Шојгу.

Вучић и Шојгу су разговарали и о свим осталим видовима војноекономске и војнообразовне сарадње, најављено је из кабинета премијера. Председник Владе Србије претходно је обишао један од полигона руске борбене авијације, где је присуствовао презентацији авиона и војне опреме Руске Федерације.

– Преговарамо да узмемо шест авиона, а то би значило да бисмо онда у свом ресурсу имали десет „мигова 29“. То би значило значајно већу сигурност за грађане у односу на ситуацију коју смо имали до јуче – рекао је Вучић пре посете Москви и истакао да авионе плаћамо нашим новцем и да је на то поносан, али се и захвалио што је цена драстично испод тржишне.

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*