Вучић: Верујем да се Лавров неће мешати у изборни процес у Србији

  0

  Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да не верује да ће се руски шеф дипломатије Сергеј Лавров мешати у изборни процес у Србији.

  Вучић је рекао да не жели да коментарише писање медија, па и назнаке да је господин Сергеј Лавров рекао да ће подржати кандидатуру Томислава Николића за председника.

  – Тај проблем никад нисмо имали с Лавровим и верујем да се он ни на који начин неће мешати у изборни процес у Србији – рекао је Вучић.

  „Волео вих да будем премијер“

  Вучић је поновио да ће одлуку о евентуалном учешћу на председничким изборима донети крајем јануара или почетком фебруара, додајући да верује да људи разумеју и цене оно што он сада ради, али и приметио да су неки други велики фаворити, због чега ћемо се „добро припремити да им се супротставимо“.

  – Пошто сви други знају много боље од мене шта ћу да урадим, моје је ипак да радим све као до сада, да се борим за Србију и волео бих да будем премијер. Радио сам марљиво и напорно у интересу земље мислим да су то људи на многим плановима могли да виде – рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли ће се кандидовати на председничким изборима.

  Вучић је на прес конференцији на аеродрому „Никола Тесла“ рекао и да га охрабрује у послу који обавља и најновији извештај Фискалног савета, за који напомиње да је увек врло строг, а у којем се наводи да је пут којим иде Србија добар и да је посао на фискалној консолидацији добро обављен.

  Одлука крајем јануара

  У том је смислу, а поводом председничких избора и своје евентуалне кандидатуре, приметио да постоје и други кандидати, да о њима не жели ништа ка каже, али да и Јанковић и Шешељ и Јеремић уживају огромну подршку јавности, те да су велики фаворити.

  – Нећи ништа о томе да говорим до краја јануара или почетка фебруара, али ви видите да су господа Шешељ, Јанковић, Јеремић велики фаворити, да уживају огромну подршку јавности, рекао бих незаслужено, али људи су увек неаздовољни, мисле да би неко други боље радио, да би нешто могло да паде с неба… ми ћемо да се боримо и предложићемо кандидата који бу могао да им се супротстави – поручио је премијер.

  А онима који га вређају, посебно његову породицу, поручио је нека наставе тако, али да имају у виду да, кад је реч о рејтингу странака, неке које су имале девет одсто сада имају мање од пет и мање што је стрмоглави пад, па их, ако тако наставе убудуће неће бити ни у парламенту.

  Радостан сам, међутим, додао је, што постоје странке опозиције које почињу да разумеју шта је то добро што смо урадили урадили.

  – То је важно за Србију, сутра овде нећу бити ја него неко други, али драго ми је да постоје људи који размишљају о Србији а не само о својим интересима – поручио је Вучић.

  Ми немамо проблем са хрватском робом

  Пводом извињења председнице Хрватске Kолинде Грабар Kитаровић што је деци у Дубровнику делила чоколаде произведене у Србији, Вучић је изјавио да је срећан и поносан што тако нешто нису изговорили ни он, ни председник Томислав Николић, нити било ко други из Србије.

  – Kод нас хрватска роба нормално долази и пролази на тржишту, немамо проблема с тим. Са нашом робом није такав случај, али сам задовољан што први пут постоји суфицит са Хрватском – рекао је Вучић.

  Он је додао да такве изјаве хрватске председнице много говоре о проблемима који постоје у Хрватској и каква је атмосфера у тој земљи, када је она морала тако да реагује, али да то не треба да спречи никога да се настави изградња добрих односа.

  Председница Хрватске Kолинда Грабар Kитаровић извинила се у среду због тога што је деци из Дубровника поделила чоколадице произведене у Србији, наводећи да је и сама била „непријатно изненађена“.

  “Извинићемо се родитељима, заменићемо чоколадице хрватским производима“, рекла је упитана о подели деци у Дубровнику пакета у којима су биле и чоколадице произведене у Србији.

  Тужилац за ратне злочине следеће недеље

  Председник Владе Србије је најавио да ће следеће седмице бити изабран тужилац за ратне злочине и истакао да је искључива кривица Владе што се то још није десило.

  – Биће изабран следеће седмице, а што до тога није дошло искључиво је наша кривица – рекао је Вучић.

  Вучић је и 10. новембра рекао да ће тужилац за ратне злочине бити именован наредне недеље. Државно веће тужилаца проследило је пре два месеца Влади Србије списак кандидата за новог тужиоца за ратне злочине, на којем се налазе заменица тужиоца за ратне злочине Снежана Станојковић, тренутни руководилац Тужилаштвом за ратне злочине Милан Петровић и судија Апелационог суда у Новом Саду Дејан Терзић.

  Од када је 31. децембра прошле године, Владимиру Вукчевићу истекао мандат тужиоца за ратне злочине, то тужилаштво нема свог првог човека.

  Тужилаштво за ратне злочине основано је средином 2003. године.

   

   

  Бета

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *