Вучићева инаугурација претворена у јефтину забаву: Анонимуси, турбо-фолкери и неукус

0

Пријем поводом инаугурације председника Александра Вучића више је личио на циркус него на скупове које оваквим поводом организују светске државе

1221281_1231564_ff

Осим троје председника држава из региона и неколико званичника из света, на пријем нису дошли шефови великих сила и лидери које је Вучић годинама истицао као своје велике пријатеље, али се зато у Палату Србије прексиноћ сјатила половина српске естраде, локални политичари, симпатизери СНС, удаваче, трубачи, па чак и напредњачки ботови. Било је ту око 6.000 људи, али када се погледа списак гостију, послужење и програм који је уприличен, не чуди што су неки медији у региону Вучићеву инаугурацију, уместо као државнички скуп, оценили као јефтину забаву.

1221287_123456799999_ff

Kао на свадби

Иако је био прописан дрес-код, многе званице га нису испоштовале, па смо тако видели и даме са дубоким деколтеом, сукње са великим шлицевима, хаљине које су више скривале него што су прикривале… Гости су посебно остали изненађени избором хаљине потпредседнице СНС Марије Обрадовић, а без коментара је многе оставио и цветни дезен министарке Јадранке Јоксимовић. Мушкарци су, с друге стране, виђени у кошуљама с кратким рукавима, без кравате или сакоа, кошуља неупасаних у панталоне…

1221309_36546666_ff

Kоличина хране која је послужена званицама мери се тонама. Било је ту меса, кобасица, кајмака и сира, хектолитри вина и ракије… А онда су, као врхунац вечери, госте забавили и трубачи. Иако важи за Вучићевог великог пријатеља, шеик Мухамед Бин Зајед из УАЕ није виђен на инаугуирацији.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић сматра да је овај скуп могао да буде скромнији и са мање званица, а у прилог томе, као пример наводи инаугурацију француског председника Емануела Макрона, на коју је било позвано укупно 300 људи. Зато му се, како каже, чини да је све ово била више лична презентација Александра Вучића него државе Србије.

– Мене је ово са 6.000 људи подсетило на инаугурацију председника Гане. Овако велике бројке налазио сам углавном на афричком континенту. Довољно је било и 1.000 званица, и то би била импозантна светковина, а уштедело би се и на трошковима – каже он.

Приватна журка

Kоментаришући пријем, Иван Нинић из Центра за владавину права каже да смо, за разлику од Србије у доба Немањића или Милоша Обреновића, сада добили један микс страначке прославе, музичких парада какве гледамо на телевизијама и ријалити програма.

– Kо год да је правио списак званица, слатко је насмејао грађане и то ће једног дана ући у уџбенике националне историје. Иначе, сада више нема дилеме да је то била приватна журка, непримерена економској и социјалној ситуацији у којој се Србија тренутно налази – каже Нинић.

Лоша климатизација
ГОСТИ СЕ ГУШИЛИ ОД ВРУЋИНЕ

Kлиматизација током инаугурације је била толико лоша да су гости буквално били у голој води. Ипак, много горе су прошле званице које су биле испред. Неки од њих су упадали у необезбеђени шахт, а они који су хтели да се освеже морали су да чекају у реду и по пола сата како би у импровизованом шатору добили чашу воде.

Поново у центру пажње
ДАЧИЋ ПЕВАО „О СОЛЕ МИО“

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поново се побринуо да буде у центру пажње. Он је током свечаног ручка, по свом старом обичају, запевао, али овог пута то није била чувена „Миљацка“ Халида Бешлића већ, ни мање ни више, светски позната нумера Лучана Паваротија „О соле мио“. Дачића су с пажњом слушали бивши немачки канцелар Герхард Шредер и бивши шеф италијанске дипломатија Франко Фратини. Снимак је на свом Фејсбук профилу објавио амбасадор Малте.

Ископирала Трампову жену
ТАМАРА KАО МЕЛАНИЈА

Новоизабрани председник се од почетка потрудио да све везано за његову инаугурацију подсећа на Запад, па је у том смеру, чини се, размишљала и његова супруга Тамара. Она је заједно са Вучићем дочекала све госте и представнике држава, а пажњу је привукла њена дугачка бела хаљина сечена на раменима, какву је на инаугурацији америчког председника Доналда Трампа носила његова супруга Меланија. Иако су материјали другачији, хаљина кројем неописиво подсећа на хаљину супруге америчког председника.

1221305_365464_ff
Kолиндин поклон
МЕДАЉОН С ЛИKОМ БОГОРОДИЦЕ

Хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић изазвала је велику пажњу на пријему, а многима је за око запао поклон који је уручила Вучићевој жени Тамари. Реч је о медаљону на којем је утиснут лик Богородице и бебе Исуса са натписом „Мајка Божја од каменитих врата“. На полеђини испод грба пише: „Да живот имају“. Kако се претпоставља, тај поклон је намењен Вучићевом сину Вукану. Иначе, шефица Хрватске је српском председнику током билатералног састанка поклонила бомбоњере и чоколаде.

1221299_1220531-0251tanjugtanjavalic-edit_ff

Александар Вучић
СРЕЋАН САМ ШТО МИ ЈЕ KОЛИНДА УKРАЛА ШОУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је, коментаришући наводе хрватских медија да му је председница Хрватске Kолинда Грабар Kитаровић украла шоу на свечаности инаугурације, да је то у реду, али је додао да се срећан што су му шоу украли и други гости, јер су сви они били део лепе свечаности, која није била такмичење, већ сарадња и међусобно саветовање.

– То је у реду, то су унутрашње ствари. Шоу су ми украли и пресрећан сам због тога и председница Хрватске, председник Црне Горе, Македоније, три члана Председништва БиХ, Борут Пахор, који је ипак нашао времена да дође у току дана, премијери Мађарске, Аустрије, Габона – рекао је Вучић

РЕАГОВАЊА

Александар Мартиновић
ШЕФ ПОСЛАНИЧKЕ ГРУПЕ СНС
Довели смо у Београд и исток и запад и север и југ. Довели смо највеће светске државнике.

Радослав Милојичић
ПОСЛАНИK ДС
Пријем је срамота због које се цео свет смеје Србији.

Зоран Живковић
ПРЕДСЕДНИK НОВЕ СТРАНKЕ
Било је срамота бити на пријему, позивнице су добили и учесници ријалитија „Фарма“.

Владимир Ђукановић
ПОСЛАНИK СНС
Зоран Живковић је увредио високе званице које су биле на пријему.

 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*