WADA traži zabranu učešća ruskim sportistima na Olimpijadi-Reagovao Putin!

0

„WADA poziva svetski sportski pokret da zabrani učešće ruskih sportista na međunarodnim takmičenjima, uključujući Olimpijadu u Riju”, napisao je zvanični predstavnik ove organizacije na svom Tviter profilu.

WADA poziva svetski sportski pokret da zabrani ruskim sportistima učešće na Olimpijadi u Riju de Žaneiru i na drugim međunarodnim takmičenjima, izjavio je zvanični predstavnik ove organizacije Ben Nikols.

„WADA poziva svetski sportski pokret da zabrani učešće ruskih sportista na međunarodnim takmičenjima, uključujući Olimpijadu u Riju”, napisao je on na svom Tviter profilu, prenosi „Vzglяd”.

Predstavnici antidoping agencija iz najmanje 10 zemalja i 20 grupa sportista pripremaju da podnesu zahtev da se cela ruska delegacija isključi sa letnjih Olimpijskih igara zbog optužbi za sprovođenje državnog doping programa.

U izveštaju Svetske antidoping agencije (WADA) navodi se je Moskovska antidoping laboratorija štitila ruske atletičare koji su uzimali doping za vreme Olimpijskih igara u Sočiju, a da je Ministarstvo sporta rukovodilo ovom manipulacijom. WADA je takođe saopštila da je antidoping laboratorija u Sočiju koristila jedinstven metod zamene uzoraka i da je u tom procesu učestvovala Federalna služba bezbednosti. Osim toga, tvrdi se da je ministar sporta Rusije Vitalij Mutko bio upoznat sa svim manipulacijama sa doping uzorcima i da je direktno uticao na njihovu zamenu za vreme Olimpijskih igara.

New York Times je 12. maja, pozivajući se na izjavu bivšeg rukovodioca Moskovske antidoping laboratorije Grigorija Rodčenkova, objavio da je na Olimpijadi u Sočiju doping navodno koristilo 15 ruskih takmičara koji su osvojili medalje. Rodčenkov je, između ostalog, rekao da je napravio neki specijalni „koktel” od tri zabranjena preparata koji je davao desetinama ruskih sportista koji su učestvovali na Olimpijadi.

Ruska reč

Na sve ovo je odreagova i Vladimir Putin:

        „Poslednji događaji, sa teškom atmosferom oko međunarodnog sporta i Olimpijskog pokreta, navodi na analogije sa početkom 80-ih godina prošlog veka. Tada su mnoge zemlje Zapada, pozivajući se na ulazak sovjetskih trupa u Avganistan, bojkotovale moskovsku Olimpijadu. A četiri godine kasnije je SSSR, da bi se osvetio, bojkotovao Igre u Los Anđelesu. Izgovor je bio_ nedovoljan nivo bezbednosti za sovjetske sportiste. Rezultat je bio: mnogi sovjetski i američki sportisti su ostali bez prilike da svoje ime upišu u istoriju svetskog sporta“.

        Ruski lider je ocenio da se Olimpijski pokret u ono vreme suočio sa ozbiljnom krizom i raskolom, pa „opasnim recidivom“ nazvao mešanje politike u sport:

        „Forme mešanja su se izmenile, ali je suština ostala ista jer se sport koristi kao instrument geopolitičkog pritiska i za stvaranje negativne slike o nekim zemljama i narodima. Olimpijski pokret ima kolosalnu ujedinjujuću ulogu za čovečanstvo, ali se opet može naći na ivici raskola“.

         U izveštajuWADA se pominje nekoliko imena ruskih sportskih funkcionera, uključujući Vitalija Mutka, ministra sporta.

         Putin je naglasio da će apostrofirani biti suspendovani, a da su druge mere i poteze potrebni dodatni podaci.

         Imajući u viduRodčenkova, Putin je upozorio da WADA svoje zaključke izvodi iz tvrdnji čoveka sa „skandaloznom reputacijom“.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*