За само 48 сати “Фејсбук” је изгубио ПЕТ БУЏЕТА СРБИЈЕ

0

Kомпанија „Фејсбук“ изгубила је 60 милијарди долара тржишне вредности током последња два дана од када су почеле да падају акције на берзи као последица афере „Kембриџ аналитика“. Можда најилустративнији податак о коликом новцу је реч говори следеће – гигант у власништу Марка Закерберга за само 48 сати изгубио је пет годишњих буџета Србије.

Новац који је „Фејсбук“ изгубио већи је од вредности компаније „Тесла“ (52 милијарде) и три пута већа од вредности „Снепчета“ (19 милијарди). Занимљиво поређење направила је и агенција „Блумберг“. Испод графикона на којем је представљен пад компаније, „Блумберг“ пише: „То је отприлике једнако бруто домаћем производу земаља као што су Хрватска или Либан“.

У поређењу са српским БДП-ом, који износи око 45 милијарди долара, то је за 15 милијарди долара више.

Првог дана након што је у јавност испливало да су лични подаци око 50 милиона корисника „Фејсбука“ злоупотребљени за политичке кампање, акције Фејсбука пале су за чак седам одсто, што је био највећи губитак за четири године.

Kако преноси Си-Ен-Ен, до суноврата деоница дошло је након најаве америчких званичника да ће отворити истрагу против Фејсбука. Амерички медији објавио је и да су деоничари компаније почели са тужбама. Јуче је тужбу против „Фејсбука“ поднео Фан Јан због „лажних и обмањујућих изјава“ о политици фирме и зато што компанија није открила да је „трећим странама“ допуштено да приступе подацима о милионима људи без њихова знања.

Фејсбук је постао једна од највреднијих америчких компанија, са тржишним капиталом од око 500 милијарди долара. Си-Ен-Ен подсећа да Фејсбук зарађује продајом реклама на својој платформи и да је до пада акција дошло услед забринутости корисника на приватност.

– Тражимо да Фејсбук преузме кривицу због грешака које је направио и покаже како планира да их исправи – рекао је експерт из компаније „Морган Стенли“ Брајан Новак.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*