За три године 582 одборника прелетела у друге странке, скоро половина, прешла је у Српску напредну странку

0

Од како су пре три године одржани локални избори и конституисане локалне скупштине, највећи број прелетача, скоро половина, пришао је Српској напредној странци, која данас није део власти у свега 13 од 170 локалних самоуправа.

Прелетање из СНС у друге странке или самосталне одборнике забележено је у 29 случајева, пише Блиц. Постоје и прелетачи који су током једне године променили чак три странке и то свега неколико месеци након избора.

„Праћење прелетања помаже да разумемо у којој мери се поштује, а у којој мери изиграва изборна воља грађана. Оно што уочавамо је да се прелетања ређе дешавају због слагања или неслагања са политичким идејама и програмима, а много чешће због прилике да се заузме бољи положај и придружи тиму који добија, без обзира на јавни интерес“, истиче координаторка истраживачког тима организације ЦРТА Тамара Бранковић.

Наравно, понашањем прелетача највише су погођени бирачи. „Грађани Србије имају право да знају ко их представља и да ли доносе одлуке у њиховом интересу. Промена партије у току трајања мандата урушава поверење грађана у изборе и демократски изабране представнике“, наглашава Бранковић за Блиц.

Дешавало се да одборници три или четири пута мењају странке, што је забележено у Сомбору, Ваљеву, Лебану, Блацу, Прешеву, Чачку. Такав тренд тешко је у потпуности спречити, али је могуће смањити, сматра програмски директор ЦРТЕ Раша Недељков.

„Јавни притисак мора да пође од бирача, они су ти који треба да воде рачуна о томе ко их представља у институцијама и како се они понашају. Ако изабрани представник промени страначки дрес, грађани које представља имају право да захтевају политичку одговорност и не толеришу постизборну трговину одборницима“, истиче Недељков и додаје да прелетање мора да буде предмет интересовања и тужилаштва јер у сваком од 582 случаја, како каже, има и основане сумње постојања корупције.

Примери прелетача

Нада Kостић, Стари град. Четири пута прелетала: из Доста је било (2016) до независне одборнице (мај 2016), потом Чувари Старог града (новембар 2016) и на крају ПОKС (април 2018).

Јелена Ђорђевић, Ниш. Из Двери (мај 2016) до Јединствене Србије (јул 2016), преко независног одборништва (април 2018) до Заветника (новембар 2018).

Дубравка Шарац Минић из Панчева. Од Демократске странке (мај 2016) постала независна одборница (април 2018), постала одборница Народне странке (јун 2018), да би на крају прелетела у СНС (новембар 2018).

Марко Јанчић из Шапца. Из Демократске странке (мај 2016) постао независни одборник (октобар 2016), па прешао у СПС (новембар 2016), а потом у СНС (јул 2017).
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*