Zabavan i zanimljiv odmor u Srbiji

0

Sve više naših ljudi odlučuje da „preskoči“ more i letuje na domaćim destinacijama. Ovo je i lepa prilika da deca upoznaju svoju zemlju i štošta o njoj da nauče
VILE sa mirisom borova na Zlataru, pejntbol bitka na Zlatiboru, doručak sa monasima u Prijepolju, ručak sa pogledom na Šumadiju, noć u katunu, bazen u srcu malinjaka, rok svirka kraj Dunava, praseće pečenje na srednjovekovnoj tvrđavi – Srbija, zaista, ima šta da ponudi!

U Srbiji postoji više od 60 banja i planinskih centara, kao i 200 manastira, pa odmor ne mora da se provede na samo jednom mestu. Naprotiv, sedam dana na domaćim destinacijama može da bude veoma sadržajno ukoliko se tematski isplanira. U info-centrima Turističke organizacije Srbije mogu se dobiti besplatne brošure poput „52 vikenda u Srbiji“, mapa manastira, tvrđave na Dunavu, vinska tura, put rimskih careva, „52 ukusa Srbije“ ili seoski turizam.

– Hrana i čist vazduh više nisu dovoljni našim turistima, jer 2016. nemaju isti ukus kao 2006. godine – kaže Radomir Stojanović, savetnik u turizmu. – Naši domaćini nude bežični internet, imaju sadržaje za decu, organizuju izlete, ručkove u prirodi, angažuju animatore.

Jedno od takvih domaćinstava je etno-selo „Gostoljublje“ u opštini Kosjerić. Turisti spavaju u vajatima, jedu domaću hranu, kupaju se u bazenu, a pun pansion je 25 evra. Lepo je i u selu Latkovac kod Aleksandrovca, koje ima poseban program za porodice sa decom. Nekoliko zanimljivih domaćinstava blizu je Beograda, poput etno-sela „Amerić“ podno Kosmaja.

Pored spavanja u slamarici, pita od ručno razvijenih kora i proizvoda od mangulice, ovde postoji i škola jahanja. Kod Lazarevca je Babina reka, idealna za decu koja vole da pecaju, odu na izlet do Topole i spavaju u bungalovima koji koštaju 3.000 dinara, bez obzira na broj osoba. U Temerinu je Bucin salaš. Na sajtu www.selo.rs može se naći kompletna ponuda.
– Moj predlog je da se odmor u Srbiji osmisli tematski – kaže Milorad Vujošević iz agencije „I Serbija“. – Roditelji znaju šta će deca učiti naredne školske godine i to treba da im približe na licu mesta.

Roditelji budućih petaka treba da planiraju putovanje u istočnu Srbiju kako bi deca u Viminacijumu videla rimski logor, Resavsku pećinu, Đerdapsku klisuru, livade i šume. Ovo putovanje deci će pomoći da lakše savladaju gradivo iz istorije, geografije i biologije. Šestodnevni odmor u Kladovu u hotelu „Akvastar Danjub“ 4* na bazi sve uključeno košta 219 evra, deca borave gratis ili upola cene, uključena su tri izleta (arheološki, krstarenje Đerdapskom klisurom i poseta Vratni), primaju vaučere i može da se plati na šest rata.

Šestake treba voditi u obilazak Zapadne Srbije. Iz istorije će učiti Srednji vek, pa ih treba povesti u manastirsku turu i kombinovati je sa prirodom, kako bi gradskoj deci približili insekte. Važno je da deca prate put na karti, jer je to praktičan čas iz geografije.

Sedmake i osmake obavezno treba povesti u Kragujevac (prvu prestonicu moderne Srbije), Jagodinu, Despotovac i Svilajnac. Odmor na Paliću ili Vrdniku na Fruškoj gori dobar je razlog da se putuje u Vojvodinu ne samo zbog istorije (zbog Austrougarske), nego i biologije pošto je gradivo posvećeno životinjskom carstvu.

izvor: Večernje novosti

POSTAVI ODGOVOR

*