Zaboravili 5. oktobar

Mnogi lideri nekadašnjeg DOS neće obeležiti godišnjicu demonstracija. DS bez planova, Živković na Đinđićevom grobu

0

Mnogi lideri nekadašnjeg DOS neće obeležiti godišnjicu demonstracija. DS bez planova, Živković na Đinđićevom grobu

PETOOKTOBARSKE demonstracije, kada je srušen režim Slobodana Miloševića, posle deceniju i po pale su u zaborav i kod stranaka nekadašnje Demokratske opozicije Srbije. Među njima nije bilo nikakvih dogovora o eventualnom zajedničkom obeležavanju 16 godina od 5. oktobra, a većina lidera DOS nema nikakve posebne planove za prekosutra, kada pada ova godišnjica.

U DS nam je rečeno da je 5. oktobar nasleđe ove stranke na koje su ponosni, ali da novo rukovodstvo još nije formalno stupilo na dužnost i da nisu razmatrali neko specijalno obeležavanje ovog datuma.

Ništa neće organizovati ni u SDS Borisa Tadića, gde će 5. oktobra, kako su nam rekli, „biti radni dan“:

– Koncentrisani smo na budućnost i borbu protiv nesposobne vlasti, koja ugrožava temeljne vrednosti demokratije i elementarnu egzistenciju građana – poručuje portparol SDS Konstantin Samofalov.

Ni liberali Čedomira Jovanovića nemaju ambiciozne planove oko godišnjice demokratskih promena. Nataša Mićić, predsednica Političkog saveta LDP, kaže nam da 5. oktobar obično obeleže u stranci i da zasada nisu dogovorili nikakve javne performanse za ovu godišnjicu.

Lider Nove stranke Zoran Živković potvrđuje, za „Novosti“, da se opozicija neće okupiti ni na ovoj „temi“, a da će on 5. oktobar obeležiti uobičajeno:

– Tog dana uvek odem na grob Zorana Đinđića, da razmenimo misli o prošlosti i budućnosti – kaže Živković.

Na izborima za predsednika SR Jugoslavije 24. septembra 2000, Milošević je izgubio od kandidata DOS i lidera DSS Vojislava Koštunice, ali je odbio da prizna rezultate glasanja. Demonstranti su se 5. oktobra okupili u Beogradu, u večernjim satima građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu na pobedi.

VENCI NA SPOMENIK STRADALIMA

RUKOVODSTVO DSS, kako nam je rečeno u ovoj partiji, u sredu, 5. oktobra će položiti vence i zapaliti sveće kod spomenika Jasmine Jovanović. Ona je nastradala u demonstracijama 2000. godine.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*