Забрана Касперског у Америци, конкуренција, шпијунажа или освета?

0

Америчко Министарство унутрашње безбедности (U.S. Department of Homeland Security – DHS) забранило је употребу Касперски софтвера у својим информационим системима те издало директиву да се исти уклоне у одређеном року. Америчко Министарство је наводно забринуто због веза између Касперског и руске обавештајне агенције. Овим потезом Америка ја на индиректан начин сугерисала да Касперски компанија шпијунира америчку администрацију.

Kaspersky Lab је међународна компанија која се бави производњом компјутерских програма за заштиту софтвера чији је оснивач Рус Јевгениј Касперски. Профит ове компаније је око 700 милиона долара годишње а од 2016. године око 400 милиона корисника широм света има инсталиран неки од Касперски софтвера на својим рачунарима. По приходима које оствари од продаје антивирусних програма Касперски се налази на четвртом месту међу водећим светским софтверским компанијама. Kaspersky Lab производи и пласира низ безбедносних софтвера као што су антивируси, заштитни зидови (firewall) и други безбедносни системи за корпорације, предузећа, или појединце.

бинарни код информатика рацунари компјутери информатицки интернет технологија комуникација комуникациони моргуефиле цом јпг

Након објаве Министарства унутрашње безбедности САД, један од највећих ланаца трговине електронском робом Бест бај је саопштио да више неће продавати Касперски софтвере. Неки други мањи трговински ланци саопштили су да највећи део корисника Касперски софтвера не треба да буду узнемирени. Фирма Амазон која такође продаје Касперски софтвер одбила је да коментарише налог владе САД. Касперски ће сасвим сигурно имати умањену продају својих софтвера не само у Америци него и широм света. Руски државни званичници су означили овај акт америчке владе као дискриминишући у равни нелојалне конкуренције и кршења свих међународних трговинских права. Нарушавање кредибилитета и поверења код клијената ће вишеструко оштетити Касперски компанију. Мада су руски званичници били оштри у рекацији на мере америчке владе, сам власник компаније Касперски се иронично захвалио на „бесплатној реклами“, ипак Јевгениј је прихватио да говори у америчком конгресу и да покуша да одбрани позиције своје компаније.

Утицајна америчка медијска кућа Блумберг је у протеклих пар година објавила неколико чланака у којима Јевгенија Касперског доводи у директну везу са руским обавештајцима и државним врхом на основу тврдње шесторо неименованих бивших радника Касперски комапније, као и на основу мејлова који указују на контакте Касперског и Кремља које Јевгениј није демантовао. Блумберг наводи читав низ оптужби и инсинуација о умешаности Јевгенија Касперског у шпијунажу у корист Русије. Бивши радници Касперски компаније, како пише Блумберг, тврде да Јевгениј одржава контакте са руским обавештајцима у саунама и путем мејлова, те да Русија користи Касперски софтвере за проналажење криминалаца. Такође су изнете оптужбе на рачун компаније Касперски да је израђивала безбедносне софтвере за FSB (Руску државну безбедност). Јевгениј Касперски на ове оптужбе одговорио је на сајту Редит написавши да је прича о везама његове компаније са Кремљом „неоснована теорија завере“.

Данас амерички медији наглашавају да је Јевгениј Касперски пре оснивања софтверске компаније, студирао криптологију у вишој школи КГБ-а, те да му је један од спонзора било Министарство одбране Совјетског Савеза, доводећи га на овај начин у везу са КГБ и руским обавештајцима. Чињеница је да се овај податак из биографије Јевгенија Касперског није крио те да је чак истицан у једној рекламној кампањи компаније Касперски у Јапану под слоганом: „Специјалиста у криптографији из КГБ-а“.

Питање је зашто Американцима претходних 20 година постојања Касперски компаније није сметало то што је Јевгениј похађао КГБ школу? Одговор можда лежи у чињеници да је управо компанија Kaspersky Lab одговорна за откривање најсофистициранијег компјутерског вируса до сад направљеног заправо малвера Флејм(Пламен). Неименовани амерички дипломата је за Њујорк тајмс 2012. године изјавио да су САД, односно Обамина администрација, одговорне за бројне сајбер нападе на Иран те да су вируси Стакснет и Флејм узроковали оштећење хиљаду центрифуга Иранског постројења Натанц за обогаћивање уранијума. Након откривања малвера Флејм иза кога је стајала америчка влада, које је Касперски компанија радила на захтев Уједињених нација, Јевгениј Касперски је изјавио да у наредних пет година може заборавити уговоре са САД

Извор: РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*