Заев гарантује Иванову: Македонија је на корак до нове владе

0

Политичка криза, која у Македонији траје још од децембарских ванредних избора, улази у завршницу, пошто се очекује да председник Ђорђе Иванов у наредним данима преда мандат лидеру СДСМ-а Зорану Заеву.

Заев је, током преподнева, Иванову доставио гаранције, које је председника Македоније тражио како би му предао мандат, а скопски медији, позивајући се на дипломаатске и изворе у ВМРО-ДПМНЕ, наводе да ће Иванов предати мандат у наредна 24 часа.

Иванов је, до доласка специјалног америчког изасланика Брајана Хојта Јија пре две седмице, одбијао да преда мандат Заеву, наводећи да је његова коалиција формирана на основу „Тиранске платформе“, као и да се коси са уставом Македоније.

Одмах после сусрета са америчким дипломатом, Иванов је знатно ублажио реторику, рекавши да постоји простор за решавање кризе, уколико му Заев достави гаранције да ће његова влада поштовати устав и јединство државе.

Пошто је Заев предао гаранције, македонски медији тврде да ће нова влада бити формирана крајем маја, или најкасније 1. јуна.

 

Извор: РТС / ПЛУСИНФО

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*