ЗАХАРОВА ЛОНДОНУ: Лажови

0

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова оптужила је британску страну да лаже, коментаришући информације о уклањању твита у коме је британско Министарство спољних послова оптужило Русију за умешаност у тровање бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља.

„Велика Британија сада има своју ’епрувету срамоте‘. Ево га избрисани твит британског Министарства спољних послова да је лабораторија Портон Даун установила да супстанца којом су, према речима Лондона, отровани Скрипаљи припада Русији. Лажови“, написала је Захарова на својој страници на Фејсбуку.

Раније је Министарство спољних послова Велике Британије уклонило са свог налога на Твитеру саопштење да је супстанца којом су отровани Сергеј и Јулија Скрипаљ произведена у Русији. Твит је објављен 22. марта.

У среду је амбасада Русије у Лондону указала на недоследности изјава британске стране у вези са истрагом случаја у Солсберију.

Амбасада је објавила фотографије са цитатима са Твитера британског Министарства спољних послова и лабораторије. У саопштењу од 22. марта писало је: „Анализе које су извели водећи светски стручњаци у војној лабораторији науке и технологије у Портон Дауну показују да је у питању био нервни агенс ’новичок‘, произведен у Русији. Портон Даун је лабораторија акредитована од стране ОЗХО (Организације за забрану хемијског оружја).“

У саопштењу који је 3. априла на Твитеру објавила сама лабораторија пише: „Наши стручњаци тачно су одредили нервни агенс као ’новичок‘. У нашу одговорност никада није улазило и не улази потврђивање извора супстанце“.

У британском граду Солсберију 4. марта су отровани бивши пуковник Главне оперативне управе Русије (ГРУ), Сергеј Скрипаљ, који је радио за британске обавештајне службе, и његова ћерка Јулија. Британска страна тврди да је у тровање Скрипаљевих супстанцом А-234 умешана Русија, што Русија категорички негира.

 

спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*