Закерберг се извинио Американцима чије личне податке је користила Кембриџ аналитика.

0

СЛИЧНО СЕ ЛИЦЕМЕРНО ИЗВИЊАВА КАТОЛИЧКА ЦРКВА ЗА ЗЛОДЕЛА СВОЈИХ СВЕШТЕНИКА-ПЕДОФИЛА

ВЛАСНИК Фејсбука Марк Закерберг је прекинуо дуго ћутање, изразио жаљење и признао грешке после вишедневне полемике око недозвољене употребе личних података милиона корисника те друштвене мреже што је учинила британска фирма Кембриџ аналитика.

„То је представљало злоупотребу врло важног поверења и дубоко ми је жао због онога што се десило. Наша одговорност је да учинимо да се то не понови“, рекао је Закерберг синоћ у интервјуу за телевизију Си-Ен-Ен (CNN).

Он је такође рекао да је спреман да дође да сведочи пред америчким Конгресом.

Док се скандал око искоришћених података Фејсбука разбуктавао последњих дана, Закербег је ћутао пре него што је прекинуо ћутање преко објаве на својој Фејсбук страници. Он је ту признао „грешке“ и своју одговорност за оно што се десило са Фејсбуком али се тада још није извинио. Његов број два, Шерил Сандберг је убрзо затим изразила „жаљење“ због тог догађаја.

Закерберг је обећао и да ће ограничити приступ личним подацима апликацијама треће стране, као она која је употребљена у скандалу који је потресао ту друштвену мрежу, и да ће те апликације подробно проверавати. Он је такође обећао да ће обавестити све кориснике чији подаци су могли да буду употребљени без њиховог одобрења.

Скандал је избио када је откривено да су приватни подаци 50 милиона корисника Фејсбука доспели у руке компаније за податке Кембриџ аналитика која је била повезана с изборним штабом председника САД Доналда Трампа.

Кембриџ аналитика користила је апликацију коју је развио руски професор који предаје на Кембриџу и у Санкт Петербургу Александар Коган.

Фејсбук је саопштио раније да је 2015. сазнао да је Коган податке дао фирми Кембриџ аналитика и да је тада потврдио да су лични подаци били избрисани, што се показало нетачним.

Адвокатске канцеларије у Америци објавиле су да су поднеле групне тужбе у име грађана и акционара Фејсбука, а покренута је кампања да корисници треба да престану да користе Фејсбук.

Акције Фејсбука знатно су пале претходних дана али су јуче почеле да се опорављају.

Бета

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*