Запад нема шансе: Русија постаје нова „долина злата“

0

Говорећи на 35. Међународном Геолошком конгресу у Кејптауну, саветник генералног директора АД „Росгеологија“ Борис Михајлов изјавио је да потенцијал минерално – сировинске базе Руске Федерације омогућује константан раст производње, и да је прорачунат дугорочно. Он је истакао да највећи успех бележе Република Саха и Магаданска област. Више од 30 одсто укупних руских залиха злата се налази баш у овим регионима.
Михајлов је такође изјавио да ће на бази ових лежишта бити саграђен највећи центар за вађење злата на свету. Капацитет тог центра ће бити најмање 100 тона годишње. Осим тог центра није искључено да ће бити саграђени и додатни објекти за вађење тог драгоценог ресурса.
Такође је важно експлоатисати и налазишта у јужном и западном појасу Источног Сибира. На тој територији се вади 30 одсто руског злата а истражено је 45 одсто укупне површине лежишта.
Али ни то није све. Михајлов је подсетио да се на истоку земље такође налазе важна лежишта злата и сребра, у мезо-кајнозојским и вулканско-плутонијским појасима.
Према речима овог стручњака, до 2030. године укупни обим злата које се производи у Руској Федерацији може да достигне 100 тона годишње. Овакав темпо вађења је одржив до минимум до 2050. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*