Зашто Немачка и Аустрија имају различит однос према нацизму?

0

Земље Европе у којима се говори немачки имају пуно тога заједничког – осим искрености о Трећем Рајху

Успркос свим сличностима између Немачке и Аустрије, разлике у кандидатима на изборима су велике. Норберт Хофер за ког се очекивало да постане нови председник Аустрије члан је десничарске странке коју су основали неонацисти. Супротно томе, кад Немци изађу на биралишта 2017. године, готово је сигурно да ће Ангела Меркел остати канцеларка, сматра Дејвид Kлеј.

„Велике разлике између аустријске и немачке политичке културе можда се чине изненађујућима. Али заправо су предвидљиве и произлазе из различитих односа према одговорностима за катаклизме Трећег Рајха.

Аустрија је дала велики допринос Хитлеровој машини за убијање: уз самог Хитлера, многе главешине „коначног решења“ били су Аустријанци. Али након што је све завршило, Аустријанци су одлучили избећи сваку одговорност за ужасе. Злочини Трећег Рајха су само немачка ствар, тврди се“.

Враћање Јевреја на маргине друштва

„Након рата, власти у Аустрији фокусирале су се на враћање бивших нациста у политику. Последица тога је било враћање Јевреја на маргине друштва. Анкета из 1946. године открива да је половина становништва сматрала да је Трећи Рајх био у праву што је “ограничио Јевреје“.

Kад је приказиван филм Моје песме, моји снови, биоскопи у Аустрији су били крцата скоро годину дана. Сви су желели видети аристократске Фон Трапове како се одупиру немачким барбарима.

Аустријски успеси у скривању нацистичког наслеђа су, јасно, иритирали Немце. Већина света сматра да је Хитлер био Немац, а Бетовен Аустријанац.

Успркос свему томе, многи млади Аустријанци осећају срам због улоге Аустрије у Трећем Рајху. Након истраживања разних историчара, дошло је до нативистичког бунта, јер су истраживачи ишли против сопственог народа. Највише је тим бунтом профитирао Јерг Хајдер, из Слободарске Странке (АФП). Он је славио разне Хитлерове потезе и искориштавао растући страх од миграната“.

Помирење са прошлошћу

„У Немачкој Хаидер не би могао постићи толики политички успех. У ствари, нити једна десничарска странка није била део владајуће коалиције на савезној разини. То произлази из Немачког Верганенхеитсбеwäлтигунг (помирења са прошлошћу).

За разлику од Аустрије, Немачка је плаћала ратне репарације онима који су преживели Холокауст. Западна Немачка је признавала нацистичке злочине, док је Источна Немачка целу кривицу сваљивала на западни капитализам и САД.

Западна Немачка се прво фокусирала на присећање отпора нацизму, а затим на прихваћање широког спектра нацистичких злочина.

Америчка ТВ минисерија Холокауст је у ствари масама у Немачкој донијела ужасе Холокауста. Могло би се рећи да је Холокауст за Немце учинио оно што је Моје пјесме, моји снови учинио за Аустријанце, али у супротном идеолошком смеру.

Можемо бити сигурни да ће на изборима у Аустрији и Немачкој велики утицај имати ови различити погледи на прошлост“, закључује Kлеј за Форин Полиси.

 

 

 

Индекс.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*