Зашто се Милановић позива на Стјепана Радића?

0

Зашто лидер левичарске Социјалдемократске партије Зоран Милановић баштини тековине Стјепана Радића и његове Хрватске сељачке странке старе скоро један век?

Лидер СДП-а је казао да нема ништа против српског народа, већ против „чаршије”, и да српско руководство и чаршију није вређао, већ им се ругао.

Милановић је додао да појам „чаршија” употребљава јер га је и Стјепан Радић стално користио.

Председник Напредног клуба и историчар Чедомир Антић каже да је Стјепан Радић био симбол борбе за хрватску независност, али да није био типичан хрватски националиста, јер није био оптерећен расним и верским предрасудама, и да се не може поредити с усташама и франковцима. Међутим, упркос томе што је показивао релативну трпељивост према Србима из Хрватске, Радић је имао снажне предрасуде према Србији и Београду.

„Стјепан Радић је Александра Карађорђевића називао Циганином, а о Београду и Србији је говорио све најгоре и то је била његова политика. За њега је Београд био чаршија – то је једна улица која представља центар оријенталног града. Чаршију немају Париз, Лондон или Беч. У овом ставу Милановића можемо видети ту злогласну есенцијализацију Оријента – тиме он показује да има предрасуде не само према Србима већ према свим источњацима”, рекао је Антић и додао да је Радић предводио национални и социјални покрет који је морао да експлоатише националне и верске тежње хрватског села.

Чедомир Антић истиче да је све што ради Зоран Милановић с циљем да придобије бираче у Хрватској и да истраживања јавног мњења показују да у томе и успева.

„Он је једна лајт верзија ’хадезеовца’ из 1995. године и његова популарност се дигла у висине. Он хрватским бирачима треба да докаже да је већи Туђман од Пленковића и показује да је то једна трајна политика коју он води”, наводи Антић.

Он сматра да је проблем српске власти то што никада није успела да схвати како функционише хрватска елита и да је једини коме је то пошло за руком лидер радикала Војислав Шешељ.

„Лидер СРС-а је у праву када указује на то да су лидери СДП-а издајници, јер ако их одавде нападамо као родољубе, дајемо им легитимитет у хрватској јавности, а ако их називамо пријатељима српског народа, онда им узимамо легитимитет. А што се тиче ХДЗ-а, њима се легитимитет круни само ако се докаже да су лопови”, закључује Антић.

Стјепан Радић је био хрватски политичар и оснивач Хрватске сељачке странке кога Хрвати сматрају великаном своје историје. Умро је 1928. године од последица тешког рањавања у атентату у Народној скупштини, када га је посланик у парламенту Пуниша Рачић с још неколико хрватских посланика устрелио за време седнице.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*