Zavetnici: Tražimo zabranu separatističkog marša i hapšenje Aleksandra Odžića!

0

Srpski sabor Zavetnici traži od nadležnih državnih organa da momentalno reaguju i zabrane održavanje tzv. “Marša 300 zastava” koji je za 5. oktobar u Novom Sadu zakazala separatistička “Vojvođanska partija”. Namera njenih pristalica je da tom prilikom predstave plavo-žuto-zelenu zastavu, po ugledu na katalonsku, kao predlog obeležja buduće osamostaljene Vojvodine.

Upozoravamo da je cilj ovog ekstremističkog divljanja u režiji Aleksandra Odžića, agitatora nezavisnosti AP Vojvodine, otvorena promocija secesionizma i poziv na rasparčavanje srpske države.

“Vojvođanska partija” se u svom programu javno zalaže za federalizaciju Srbije i otecepljenje njene severne pokrajine. Reč je o organizaciji koja održava bliske kontakte sa Republikanskom levicom Katalonije i srodnim separatističkim pokretima u Evropi.

Među saradnicima ove antisrpske organizacije nalaze se Dinko Gruhonjić i Nedim Sejdinović iz Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, organizacije koja je pre par meseci u centru Novog Sada pokušala da održi prikazivanje šiptarskog filma koji promoviše terorističku OVK i nezavisnost Kosova.

Činjenica da je skup separatista zakazan baš na godišnjicu državnog udara u Srbiji više nego jasno ukazuje na umešanost petooktobarskih struktura u njegovu organizaciju i govori o nameri stranog faktora da izazove novu destabilizaciju prilika u zemlji.

Zavetnici su u više navrata upozoravali na antidržavno delovanje “Vojvođanske partije” čiji predsednik svojim porukama konstantno podriva ustavni poredak Srbije i poziva na njeno nasilno cepanje. Da Aleksandru Odžiću smeta sve što je srpsko pokazuju i njegove izjave u kojima Republiku Srpsku opisuje kao “genocidnu tvorevinu” i poziva na njeno ukidanje.

Smatramo da ozbiljna i odgovorna država ne sme da dozvoli javno propagiranje separatizma niti da ima tolerantan odnos prema organizacijama koje svoju politiku zasnivaju na sili i bezakonju.

Tražimo od nadležnih službi da pod hitno preduzmu sve neophodne korake kako bi zabranili dalje delovanje “Vojvođanske partije”, a Aleksandra Odžića krivično procesuirali zbog ugrožavanja teritorijalne celine i poziva na nasilnu promenu ustavnog uređenja prema članovima 307 i 309 Krivičnog zakonika Srbije.

Zavetnici

POSTAVI ODGOVOR

*