Zbog ovih BIZARNIH internet trendova deca u Srbiji RIZIKUJU ŽIVOTE

0

Selfi sa drogom u školi, nage fotografije drugara, gutanje praška za veš samo su neki od bizarnih onlajn izazova u kojima se takmiče tinejdžeri u Srbiji, u kojima često ne prezaju ni da ugroze svoj život.

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a identifikovali su i priveli još dvojicu maloletnika, od 16 i 15 godina koji se sumnjiče da su počinili krivično delo omogućavanje uživanja opojnih droga. Kako se sumnja, oni su nakon gašenja prvog portala „Droga Srbija“, na kojima su postavljene slike dece sa narkoticima, napravili novi Instagram profil iste sadržine pod imenom „drogasrbijaaa“. Neposredno pre toga zbog istog krivičnog dela uhapšena su dva tinejdžera od 17 godina iz Beograda.

Međutim, ovo nije ni vrh ledenog brega čega se sve maloletnici „igraju“ na internetu često nesvesni da time ugrožavaju i svoje živote.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže za „Blic“ da praksa tužilaštava i sudova Srbije u krivičnopravnom smislu poznaje, nažalost, dosta slučajeva ugrožavanja sigurnosti, izlaganja maloletnih lica pornografskom sadržaju, rasne i druge diskriminacije, kao i krivične postupke vođene za najraznovrsnija krivična dela koja ne spadaju u „klasična“ krivična dela sajber-kriminala, ali koja su počinjena putem računara i računarskih mreža.

Od izuzetne je važnosti da svi maloletnici, ali i njihovi roditelji budu svesni opasnosti koje mogu doći putem korišćenja računara i njihovih mreža, te da kroz odnos međusobnog poverenja dođu do podataka koji će biti osnov za postupanje policije i tužilaštva – kaže Stamenković.

On objašnjava da su posebni organi Srbije tu da „pruže krivičnopravnu zaštitu žrtvama i da krivičnim gonjenjem izvršilaca krivičnih dela postignu prevenciju“.

1. Nage fotografije petaka

Đaci jedne škole u Južnobačkom okrugu, svih 30 iz odeljenja, takmičili su se ko će snimiti najbolje fotografije svog nagog tela, a zatim su ih delili na društvenoj mreži Omegle. Ovo šokantno takmičenje učenika petog razreda dogodilo se krajem prošle godine, ali prema rečima Igora Jurića, osnivača Fondacije „Tijane Jurić“, „nažalost ovakve stvari se stalno dešavaju“! U slučaju Omegle deca od svega 11 godina osmislila su da će autor najperverznije fotografije dobiti i nagradu.

Nemaju lošu nameru, ali ni pojam o posledicama

Deca koja su učestvovala u ovom incidentu „nisu imala lošu nameru, već su htela da se zabave bez svesti o posledicama onoga što čine“. Upozoreni su i objašnjeno im je da sadržaj koji postave na internetu zauvek ostaje tamo.

– Sklonili smo sve što smo uspeli, a tiče se tog negativnog sadržaja, a đacima više nije bilo svejedno kada su shvatili šta su uradili. Nedavno se desio još jedan slučaj, takođe u Vojvodini. Učenica sedmog razreda slala je svoje fotografije momku koji ju je posle ucenjivao i podelio njene fotografije svim prijateljima. Srećom, fotografije još nisu javno objavljene. Nažalost, to je nešto što se dešava svuda i u svakom razredu, i to je postala naša svakodnevica – kaže Igor Jurić.

Fondacija „Tijana Jurić“, kao što to čini na predavanjima i edukacijama za decu i odrasle, upozorava da je Omegle društvena mreža koja omogućava korisnicima razgovor sa nepoznatim osobama uz garantovanu anonimnost, što je direktna opasnost za decu od pedofila i svih drugih nedobronamernih korisnika. Takođe, nijedna druga društvena mreža nije u potpunosti bezbedna i Igor Jurić poziva na opreznost decu i roditelje.

– Roditelji moraju zadobiti poverenje svoje dece i ne smeju da ih zanemare, kao ni njihove aktivnosti na internetu. Svakog dana moramo pronaći vremena za našu decu i važno je da se svi zajedno uključimo u ovu borbu. Moramo se edukovati i mnogo raditi na tome – kaže Jurić, s jasnom porukom da iz neznanja, dosade, isticanja i drugih namera deca mogu upasti u ogromne probleme i postati žrtve internet predatora i pedofila koji ih vrebaju na internetu.

2. Davljenje
Lekari u Srbiji bili su šokirani kada su primili nekoliko slučajeva dece umalo udavljene zbog strašne „Igre davljenja“ – osoba koju druga steže oko vrata treba da izdrži što duže dok se ne onesvesti. Bizarna igra stigla je u Srbiju iz SAD preko Francuske, a njena poenta je da onaj koga dave izdrži toliko dugo da izgubi svest. Ako ne izdrži, „izgubio je“ i ispada iz igre. Internet je pun stravičnih snimaka na kojima se deca onesvešćuju posle davljenja, a Hitna pomoć je zbog ove smrtonosne zabave već nekoliko puta intervenisala u našim školama.

Tinejdžeri ucenjivali drugaricu

Pre godinu i po dana je šest valjevskih tinejdžera osuđeno na vaspitnu meru pojačanog nadzora roditelja jer su na Fejsbuku objavljivali fotografije tri maloletnice. Sve je počelo tako što je jedan od dečaka kontaktirao s devojčicom i pretio joj da će objaviti obnaženu fotografiju njene majke ako mu ona ne pošalje svoju sliku bez odeće.

„Plavi kit“ manija

Igra „Plavi kit“ u kojoj se deca pozivaju na samoubistvo daleko je od internet šale i, što je najgore, došla je i do Srbije. Na sreću, nije zabeležen nijedan slučaj samoubistva, ali roditelji moraju da budu na oprezu. Učenica osnovne škole iz Beograda dobila je poziv da pristupi igrici, ali na sreću, odmah je rekla majci, koja je obavestila školu. Igrica „Plavi kit“ pre svega je usmerena na mlađu populaciju, a izgleda ovako: tokom 50 dana igranja pred decu se postavljaju zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na samoubistvo.

Igra „Prašak za veš“

Izuzetno opasna igra koja se proširila među mladima na internetu je izazov „prašak za veš“, u kojem se podstiče da deca progutaju paketić tečnog deterdženta, sve to snime kamerama i postave onlajn. Zbog ovog bizarnog trenda u svetu je otrovano desetine tinejdžera, a stručnjaci su upozorili da su mladi skloni samopovređivanju pod uticajem grupe.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*