Zelenski: Porošenko je kao turista koji krade papuče i peškire iz egipatskog hotela pre odlaska

0

Novoizabrani predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uporedio je svog prethodnika Petra Porošenka s turistom koji krade papuče i peškire iz egipatskog hotela pre odlaska.

U obraćanju koje je prenosio televizijski kanal „Njuz van“ Zelenski je rekao da Porošenko deluje isključivo u svojim interesima i da se aktivno bavi promenom kadrova u ukrajinskim vladajućim krugovima pokušavajući da imenuje „svog“ šefa Nacionalnog saveta za radio-difuziju, sudije Vrhovnog suda, kao i da dodeljuje generalska zvanja.

– Sve to me podseća na turistu u egipatskom hotelu: sutra ide kući, koferi su spakovani, soba je očišćena i normalno vaspitan čovek čeka prevoz do aerodroma. Ali ne i Porošenko. On se nikako ne zaustavlja, uzima peškire, papuče i uzima sve odreda sa švedskog stola. Ja vas molim: dajte ključ, račun za mini-bar i idemo! Morate još carinu i pasošku kontrolu da prođete – rekao je Zelenski, preneo je Sputnjik.

Porošenko je u proteklih nekoliko dana sproveo nekoliko kadrovskih promena. Aktuelni šef države je razrešio Jurija Alerova dužnosti komandanta Nacionalne garde i imenovao Nikolaja Balana za vršioca te dužnosti.

U okviru rotacije, Porošenko je smenio komandanta vojne operacije u Donbasu, pa je tako Sergeja Najeva zamenio Aleksandar Sirski.

Odlazeći predsednik je smenio i načelnika predsedničke pratnje, imenovao 38 sudija Visokog antikorupcionog suda i novog člana Nacionalnog saveta Ukrajine.

Pored toga, dodelio je zvanje Heroj Ukrajine šefu Saveta za bezbednost Ukrajine Vasiliju Gricaku i zvanje generala pojedinim vojnim službenicima.

Zelenski je tražio od poslanika da njegovu inauguraciju zakažu za 19. maj. On je naveo da je to želja naroda, u čijem interesu, u skladu sa zakletvom, treba da rade članovi Vrhovne rade.

Partija Blok Petra Porošenka, međutim, predlaže da se svečanost održi 1. juna. Konačni datum utvrdiće Vrhovna rada Ukrajine 14. maja.

Prema ukrajinskim zakonima, inauguracija treba da bude održana najkasnije 30 dana nakon zvanične objave rezultata izbora, tako da je krajnji rok 3. jun.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*