Железњак: Велика очекивања од Србије

0

Земље региона имају велика очекивања од Србије, будући да ваша земља представља центар стабилности на Балкану, поготову када је реч о многим изазовима и претњама које долазе из суседних држава, изјавио је заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије и члан Одбора за спољне послове Државне думе Сергеј Железњак.

Он је допутовао у Србију како би присуствовао инаугурацији Александра Вучића и притом је истакао важност улоге српског председника, за кога тврди да ће имати много посла да би испунио та очекивања, док ће Русија настојати да помогне и Србији и Вучићу у остварењу тих циљева.

„Србији је јако важно да направи добре односе са европским земљама, а Русија ће европски пут Србије подржавати и то на равноправној основи поштујући и европске и српске интересе, као што се развијају и односи између Београда и Москве“, истакао је он за Спутњик.

Према његовим речима, задатак Запада, Русије, као и земаља региона јесте да се одржи дијалог и цивилизован начин решавања проблема како не би дошло до којекаквих варница које би евентуално проузроковале нове сукобе.

Говорећи о Српско-руском хуманитарном центру у Нишу, Железњак је истакао да би свака земља на свету желела да има такав центар на својој територији, с обзиром да су руски спасиоци изузетно професионални и сматрају се једним од најбољих у свету.

„Западу је јасно да народ види због чега су руски спасиоци у Србији. За разлику од војника НАТО-а, овде се ради о спасиоцима који обављају мирнодопске послове — помажу при шумским пожарима, поплавама, раде на уклањању мина које су остале још из периода ратова. То су људи који спасавају животе“, истакао је.

Тај контраст, како је рекао, између западних војника и руских спасилаца у Србији не да мира земљама НАТО-а, због чега и покушавају да га изгурају из Србије.

Железњак је додао да Центар не помаже само Србији, већ и земљама региона, стога је сигуран да ће он и остати ту где је, како би руски спасиоци и у будућности решавали многобројне проблеме.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*