Жељко Ињац: За СПЦ је већи проблем што сном мртвијем спава, него што јој се путем медија „рејтинг“ урушава!

0

Сигурно није случајно што пред свако редовно заседање Сабора СПЦ креће медијска хајка на цркву. И ова хапшења попова дилера ми не делују као случајна или као нека хитна неодложна акција полиције. Дилери се прате месецима па и годинама, могли су их похапсити и пре пар месеци или после Сабора СПЦ, али ето некако се баш „омакло“ да то буде сада.

У сваком случају попови нису цвећке. Какав народ, такви и попови. Наравно да то не значи да је 99% клирика СПЦ огрезло у криминал и педофилију, али кад 0,1% тих цвећки у СПЦ буде жестоко медијски испраћено и од државе процесуирано, онда се шаље јасна слика да је некоме стало да се СПЦ прикаже у што горем светлу.

Но као што рекох, то није највећи проблем СПЦ. Проблем је заправо све остало. Почевши од организације саме институције па до летаргије која влада код већине клирика СПЦ, а добрим делом и верног народа.

Што се тиче хајдучије српских попова, зар је то нешто ново у српској историји? Шта су савремени криминалци до хајдуци. Дакле и то смо имали вековима раније.

Проблем је што је искрених верника заиста мало. С друге стране постоји провалија између народа и цркве. Та провалија је настала негде пред комунизам, он ју је продубио, а комунистички богоборни и антицрквени наратив је и данас жив у већини код српског народа.
На ту матрицу се веома лако надовезује савремена медијска хајка на СПЦ.

Урушавање поверења народа у цркву, на дуге стазе, не може бити од користи ни држави ни народу, ма какви интереси да стоје иза тога. СПЦ је увек била кохезивни фактор српског народа. Заправо без те цркве и њеног деловања не би ни настала модерна српска држава.

Након религиозне еуфорије која је почела ’90-их, где је добар део народа у цркви видео једину озбиљну националну институцију, данас смо дошли до тога да се тај исти народ изругује свештеницима на улици због пар промила хајдука у њиховим редовима.

Антиправославни наратив наслеђен из периода комунизма је подржан од лажне домаће елите. Ако му и држава буде давала потпору одсећиће себи десну руку. А таква саката држава, ма колико била „модерна“ неће бити способна ни за какве озбиљне подухвате.

Посебна тема је што СПЦ сном мртвијем спава и што се више нема воље да се проповеда Христово Јеванђеље, већ се све свело на услужне делатности Крштење-Венчање-Опела…

 

Жељко Ињац

ВИДОВДАН

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*