„Жене Сребренице“ ућуткују начелника, а он поручује: У Поточаре не идем непозван

0

Представнице удружења „Жене Сребренице“ поручиле су да је начелник општине Сребренице Младен Грујичић непожељан на обележавању 22. годишњице страдања Бошњака на том подручју.
Председница удружења Хајра Ћатић рекла је да Грујичич неће добити позивницу да присуствује скупу 11. јула у Поточарима, без обзира што је при преузимању начелничке функције поручио да ће се поклонити бошњачким жртавама у Меморијалном центру.

– Како смо чули из медија, дошао би ако бисмо га позвали, али ми то нећемо учинити – рекла је Ћатићева и затражила од Грујичића да се не оглашава тим поводом.
Међутим, начелник Сребренице Младен Грујичић поручује да је он и даље при свом ставу и да би присуствовао комеморацији уколико би био пожељан и ако би му била обезбеђена сигурност.

– Поштујем вољу мајки Сребренице. Не бих учинио ниједан гест који би додатно узбуркао страсти у Сребреници чиме би се поновно вратили на ранија дешавања и до нових тензија у граду. Сматрам да ће доћи време када ћемо сви бити пожељни на стратиштима. За то треба времена и добре воље да се одређене ствари посложе – поручује Грујичић.
Он каже да је општинска управа све преузела да обележавање 11. јула не буде опструисано или да буде нешто другачије него што је било ранијих година.

– Дао сам сагласност заменику начелника да управља са финансијама које су планиране за тај скуп. Новац је обезбеђен од донатора око 200.000 КМ, али ћемо ове године направити преседан и из буџета издвојити један део новца за комеморације страдања и Срба и Бошњака на подручју Подриња – рекао је Грујичић.

Без ВИП званица

Из удружења „Жене Сребренице“ поручиле су да ове године 11. јула на обележавању страдања и укопу нових сандука у Поточарима неће бити ВИП званица, јер ће бити позване званице као и ранијих година.

Наводе да је за ову годину спремно 66 идентификованих жртава за укоп, али да то није коначан број. У Поточарима је до сада сахрањено 6.396 жртава, док је на табли у Меморијалном центру уклесано да је страдало 8.372 мушкараца.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*