Zimske olimpijske igre: Odluka o doping slučaju ruske klizačice Kamile Valieve u ponedeljak

Na Igrama u Tokiju 2020. i Pekingu 2022., Rusima je dozvoljeno da se takmiče pod zastavom Ruskog olimpijskog komiteta (ROK) ako mogu da dokažu da nisu ukaljani doping skandalom koji je doveo do toga da je zemlji zabranjen pristup međunarodnim sportskim događajima. Istraga o otkrićima koja su se pojavila 2014. pokazala je da je zemlja vodila program dopinga koji je sponzorisala država. Delegacija ROK-a u Pekingu je treća po veličini na Igrama, sa 212 sportista. Ruski sportisti su ovde osvojili 11 medalja, ali kao uslov učešća na takmičenju, nisu mogli čuti svoju himnu ni videti podignutu zastavu Rusije kada su na podijumu i nisu smeli nositi rusku zastavu na svojoj odeći. Na Igrama u Tokiju 2020, ruski sportisti su se suočili sa negativnim reakcijama svojih kolega takmičara koji su verovali da ne bi trebalo da budu na Igrama zbog doping rekorda u zemlji. Nakon što je sada otkriven još jedan ruski neuspeli test, veliki deo reakcija na društvenim mrežama pokrenuo je upravo ovu temu.

Zimske olimpijske igre Odluka o doping slučaju ruske klizačice Kamile Valieve u ponedeljak

Kamila Valieva osvojila je ekipno zlato u Pekingu u ponedeljak.  Odluka o doping slučaju ruske tinejdžerke i umetničke klizačice Kamile Valieve biće doneta u ponedeljak, 14. februara 2022.  Ova petnaestogodišnjakinja, koja je pala na testu za drogu u decembru, imaće saslušanje u nedelju.

Veće Suda za sportsku arbitražu (Cas) će tada odlučiti da li će ona moći nastaviti da se takmiči na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine. Valieva, kojoj je test uzorkovan 25. decembra, postala je prva klizačica koja je skočila četvorostruko na Olimpijskim igrama, pošto je njen tim pobedio prošlog ponedeljka.

Test Valijeve ponovo stavlja Rusiju i doping u centar pažnje. Međunarodna klizačka unija (ISU) podnela je prijavu protiv odluke Ruske antidoping agencije (Rusada) da ukine privremenu suspenziju Valieve. U utorak je objavljeno da je Valieva, koja je nastavila da vežba uoči svog predstojećeg pojedinačnog takmičenja, bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin, koji se koristi u prevenciji napada angine, ali je na listi zabranjenih supstanci, sa obzirom da je klasifikovan kao srčani metabolički modulator i dokazano poboljšava fizičku efikasnost. Ta vest stigla je dan nakon što je ova petnaestogodišnjakinja pomogla timu Olimpijskog komiteta Rusije da osvoji zlato – ali pre nego što je održana ceremonija dodele medalja. Medalje za timske discipline – u kojima su SAD završile na drugom mestu, Japan na trećem i Kanada na četvrtom mestu – neće biti dodeljene do rezultata saslušanja.

Nakon treće žalbe, koju je uložila ISU, slučaj će sada biti odnet u Cas (Sud za sportsku arbitražu) kako bi se utvrdila konačna presuda. Panel će činiti predsednik Italije, Fabio Judika, i arbitri, Džefri Benc iz SAD i Vesna Bergant Rakočević iz Slovenije.

„Veće je izdalo proceduralna uputstva strankama, uključujući održavanje saslušanja putem video konferencije u nedelju, 13. februara u 20:30 (po pekinškom vremenu)“, piše u izjavi Cas-a.

Dodaje se: „Nakon rasprave, veće će razmotriti i pripremiti arbitražnu procenu kojom će iskazati svoju odluku. Očekuje se da će odluka biti obaveštena strankama u popodnevnim satima u ponedeljak, 14. februara“.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *