ЖИВЕ ИХ ОДРАЛИ: Продали све у Белгији и доселили се у Хрватску, сад беже главом без обзира!

Долазак у Хрватску била ми је највећа грешка у животу, каже Луис Питерс, који је са супругом Елке продао све у Белгији да би се 2008. доселио у Билице.

0

Од дана кад су се преселили до данас хрватски систем и појединци су их на све начине шиканирали, отимали им паре и замајавали тако да је несрећни Белгијанац на крају завршио на операцији срца, које му је страдало од стреса и неправде која је из дана у дан доживљавао у Хрватској.

Један од последњих „бисера“ хрватске бирократије био је да траже од Питерсових 79.000 куна (10.500 евра) ПДВ-а на брод, који су купили још 2001. и имају уредне папире да су на њега већ платили ПДВ у Белгији. Хрватске власти прете да ће им конфисковати имовину и блокирати пензију.

Hrvati im traže da plate PDV na brod koji su odavno kupili i platili PDV (Foto: Facebook)Питерсови су некада летовали у Хрватској, која им се толико допала а су продали одличну и врхунски опремљену кућу у Белгији, спаковали покретну имовину у шлепер и дошли да живе у Билицама.

„На дан поласка сазнали смо да је човек у хрватској амбасади загубио наше документе и сав труд је био узалуд. Премда сам уредно пријавио све своје ствари после изласка из Белгије, морао сам да платим царину на све што смо унели – одећу, намештај…конфисковали су нам камион, одвезли га у складиште фабрике ТЛМ у Шибенику и држали га тамо пет дана. Пет дана нисмо имали ништа осим одеће у којој смо дошли. Морали смо да одседнемо и у другом апартману власника који нам је продао кућу. У подруму“, прича Луис.

Pitersovi su se zaljubili u Hrvatsku tokom letovanja (Foto: Facebook)Преко агенције која је посредовала у продаји куће Белгијанци су уговорили с власником куће од 90 квадрата да ће их кућа дочекати легализована и спремна за усељење. Платили су му чак 190.000 евра. А дочекала их је само фасада без струје, воде, изолације. Хтели су да одустану и купе усељиву кућу, али пошто је агенција дала власнику капару коју су положили иако нису били испуњени услови из уговора, морали су да остану ту јер би изгубили капару. У кућу су уложили још 50.000 евра да би је оспособили за какав-такав живот.

Уследио је низ других бирократских перипетија које су их коштале и пара и времена и нерава, толико да је Луис прошле године завршио на операцији срца – искључиво због стреса. Требало је да буде оперисан у Сплиту, али су га у шибенској болници ставили у собичак без икакве могућности да позове сестру. На неодређено. Док не дође на ред за операцију у Сплиту. Покупио се и отишао код хирурга у Белгију. Још га једино држи идеја да оконча судски спор, прода кућу у Билицама и оде да га Хрватска више не види.

ТПортал

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*