Зјуганов: Путин неће дозволити уклањање Лењина и гробова совјетске елите

0

ТВРДИ ДА ЈЕ РЕКАО: „ДОК САМ ЈА У КРЕМЉУ, НИКАКВОГ ВАРВАРСТВА НА ЦРВЕНОМ ТРГУ НЕЋЕ БИТИ“

Лидер руских комуниста тврди да је поводом захтева да Лењинов маузолеј буде уклоњен рекао: „Што се тиче начина на који је Лењин сахрањен, мислим да је поштовано оно главно што тражи православље – његово тело је два метра испод нивоа земље. А сахрањивања по костурницама и пећинама одавно су позната“
ЛИДЕР Комунистичке партије РФ Генадиј Зјуганов изјавио је да му је шеф државе, Владимир Путин, обећао да неће дозволити уклањање Лењиновог тела са Црвеног трга. Самим тим – ни маузолеја.

Открио је да се обећање односи и на совјетске руководиоце који су били сахрањени на Црвеном тргу – уз саме зидине Кремља.

Зјуганов је навео да се на једном саветовању код Путина разговарало „чишћењу Црвеног трга“ и преношењу посмртних остатака на московска гробља, са поновним сахрањивањем.

Сам је на том саветовању указао да је Русија своје значајне људе одувек сахрањивала „уз зидине Кремља“, а да су у кремаљским црквама сахрањивани не само императори и великодостојници, него и чланови њихових породица.

Додао је да би „чишћење Црвеног трга“ изискивало уклањање гробова више од 400 совјетских државних руководилаца, укључујући 32 маршала и генерала, космонаута Јурија Гагарина и академика Игора Курчатова, Мстислава Келдиша и Сергеја Корољева.

Није поменуо Стаљина, али се све односи и на његов гроб.

Зјуганов, иначе, додатно упозорава да руски закони за свако премештање гробова траже сагласност породице, односно потомка и опомиње:

„Разговарао сам са најближим рођацима Геогрија Жукова, Константина Рокосовског и Александра Васиљевског. Сви до једног су се успротивили преношењу њихових посмртних остатака на било које друго место. У писаној форми. Њихово заједничко писмо сам предао председнику Путину“.

Зјуганов тврди да је Путин поводом свега изговорио: „Док сам ја у Кремљу, никаквог варварства на Црвеном тргу неће бити“.

Зјуганов чак тврди да је шеф државе поводом захтева да се Лењиново тело уклони из маузолеја на Црвеном тргу и „преда земљи“ рекао: „Што се тиче начина на који је Лењин сахрањен, мислим да је поштовано оно главно што тражи православље – његово тело је два метра испод нивоа земље. А сахрањивања по костурницама и пећинама одавно су позната“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*