Zna da bi loše prošao: Vartolomej odbio da sazove svepravoslavni skup povodom Ukrajine

0

CARIGRADSKI patrijarh Vartolomej odbacio je inicijativu Antiohijskog patrijarha Jovana da se problem ukrajinskog raskola iznese na `svepravoslavni nivo`.

U pismu, koje mu je povodom inicijative uputio, Vartolomej je izneo:

„Carigradska patrijaršija ima ozbiljne razloge da se uzdrži od takvog skupa na svepravoslavnom nivou. Smatramo da bi bio beskoristan jer bi se pokazalo da saglasnost postoji samo u tome da se njegovi učesnici međusobno ne slažu“.

Ovome je pridodao ukazivanje da su četiri pravoslavne pomesne crkve „ranije odustale od učešća u radu Vaseljenskog svetog sabora“ (na Kritu).

Predstavnik Moskovske patrijaršije Andrej Novikov u međuvremenu je izajvio da je Carigradska patrijaršija ne samo omogućila ujedinjavanje ukrajinskih raskolnika nego i ustoličila „lažnog mitropolita Epifana“.

Dodatno je ukazao da su njegovu intronizaciju izignorisale sve pravoslavne crkve i ukrajinski vernici i ocenio da je to bio „potpuni fijasko, sramota i dokaz besmislenosti tog samog događaja“.

Ukrajinske vlasti i carigradska patrijaršija su 3. februara u Kijevu organizovali skup na kojem su proglasili osnivanje „Pravoslavne crkve Ukrajine“.

Na taj skup se nije usudio da dođe ni sam Vartolomej.

POSTAVI ODGOVOR

*